ترخیص کالا

ترخیص کالا و مشاوره گمرکی

ترخیص کالا

ترخیص کالا و مشاوره گمرکی

مشاوره بازرگانی بین‌الملل چه کسی است؟

بازرگانی بین الملل چیست؟

این نوع از بازرگانی به عنوان بازرگانی خارجی یا انتقال کالا و خدمات به صورت بین المللی ما بین کشور ها شناخته شده است و گاهی نیز با نام تجارت خارجی از آن یاد می شود. اگر قصد وارد شدن به این حوزه فعالیتی را دارید. نیاز به مشاوره بازرگانی بین الملل دارید که در این زمینه بهتر است با مشاوران خبره مشورت کنید.

مفهوم تجارت بین الملل چیست؟

مفهوم تجارت بین الملل به مبادله کالا و خدمات به صورت عادلانه میان دو کشور اشاره دارد. تجارت بین الملل معمولا به صورت صادرات، واردات و متناسب با نیاز ها و تقاضاهای بازار هدف صورت می گیرد.

یکی از دلایل به وجود آمدن تجارت بین الملل عدم توزیع یکسان منابع طبیعی می باشد. گرچه فواید این مسئله شامل تقسیم کار، کاهش هزینه های مقایسه ای و توسعه دانش فنی می باشد. این حوزه ثابت کرده است مجزا از سیاست های حاکم همچنان در حال رشد است.

مشاوره بازرگانی بین الملل چیست؟

گسترش بازرگانی بین المللی باعث به وجود آمدن رشته ای به نام مشاوره بازرگانی بین الملل شده است. در واقع در پاسخ به سوال مشاوره بازرگانی بین الملل چیست باید بگوییم فردی که تحصیلات آکادمیک مرتبط با بازرگانی بین المللی را داشته باشد و با تجربه ی کافی در این زمینه بتواند راهنمایی های لازم در حوزه بازرگانی بین المللی را در اختیار شما قرار دهد.

معمولا برای مشاوره بازرگانی بین الملل تجربه بیشتر از تحصیلات کارساز خواهد بود و در واقع این تجربه است که در نهایت می تواند راهکار های اساسی را در اختیار شما قرار دهد. تجربه در این کار مانند هر کار دیگری با گذشت سالیان و تلاش پیاپی در این حوزه به دست می آید. بنابراین در هنگام انتخاب مشاور در این حوزه لازم است دقت لازم را داشته باشید.

انتخاب مشاوره بازرگانی بین الملل از آن جایی حائز اهمیت است که کار بازرگانی و تجارت در سطح جهانی کار بسیار پیچیده و دشواری می باشد و برای این که بتوان آن را به نحو احسن انجام داد لازم است فردی که به تمام جوانب آن اشراف دارد شما را راهنمایی کند. برای مثال قوانینی که در سطح جهانی برای واردات و صادرات کالا وجود دارد روز به روز در حال تغییر می باشد و اطلاع نداشتن از این تغییرات می تواند خسارت هایی را برای شما به همراه داشته باشد. بنابراین می توان گفت فرد مشاور در حوزه بازرگانی تمام این تغییرات و قوانین را مورد بررسی قرار می دهد و متناسب با آن ها به ارائه راه حل می پردازد.

وظایف مشاور بازرگانی بین المللی

شرکت‌های مشاوره تجارت بین المللی تحقیقات بازار را برای ارزیابی مناسب بودن کشورهای خارجی برای محصولات، راه‌حل‌ها یا خدمات مشتری انجام می‌دهند. هنگامی که بازارهای امیدوارکننده شناسایی می‌شوند، کشف اولیه کسب‌وکار شروع می‌شود تا مشخص شود آیا توزیع‌کنندگان، مشتریان و تأمین‌کنندگان قابل‌اعتماد و علاقه‌مند در بازارهای هدف خاص وجود دارند یا خیر. مشاور بازرگانی بین المللی می‌تواند به مشتریان در منبع، بازاریابی و فروش در بازارهای خارجی در خارج از کشور کمک کند. هیچ راه واحدی برای ورود به بازار خارجی وجود ندارد. یک کسب‌وکار باید با کمک حرفه‌ای ساختار متناسب با سطح منابع، پتانسیل بازار و تجربه فعالیت در محیط بین المللی را انتخاب کند. تجارت بین‌المللی در اکثر موارد از جمله تجارت‌های صادرات/واردات، نمایندگان مستقل، موافقت‌نامه‌های صدور مجوز، سرمایه‌گذاری مستقیم، سرمایه‌گذاری مشترک و شرکت‌های چندملیتی (MNC) انجام می‌شود. تفاوت بین این گزینه‌ها گاهی اوقات جزئی است.

مشاور بازرگانی بین المللی دارای طیف گسترده‌ای از مسئولیت‌ها است که می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ارائه رهبری کلیدی در توسعه تجارت جهانی و استراتژی‌های پیاده‌سازی برای شرکت‌هایی که به دنبال گسترش به بازارهای جدید هستند
  • ارائه مشاوره تخصصی در مورد بازارهای مالی بین المللی، نوسانات ارز و روندهای اقتصادی در کشورهای مختلف
  • کمک به کسب‌وکارها برای توسعه و اجرای استراتژی‌های مؤثر برای فروش محصولات یا خدمات خود در بازارهای بین المللی
  • تهیه گزارش و پروپوزال برای مشتریان بر اساس تحقیقات بازار و تجزیه‌وتحلیل فرصت‌های بالقوه در کشورهای خارجی
  • مشاوره به مشتریان در مورد بهترین ساختار معاملات تجاری بین المللی، از جمله ادغام و اکتساب، سرمایه‌گذاری مشترک و اتحاد استراتژیک
  • پیشنهاد فرصت‌های جدید برای رشد در بازارهای بین المللی از طریق برنامه‌ریزی استراتژیک، تحقیق و تحلیل
  • مشاوره با مشتریان در مورد بهترین راه‌ها برای قرارگرفتن در بازار بین المللی برای موفقیت طولانی‌مدت
  • ارائه مشاوره حقوقی در خصوص معاملات تجاری بین المللی اعم از قراردادها، موافقت‌نامه‌ها و مقررات
  • برگزاری جلسات آموزشی برای کارکنان به‌منظور افزایش دانش آنها از رویه‌های تجاری بین المللی

کارهایی که مشاور بازرگانی و تجارت بین الملل انجام می دهد چیست؟

·         راهنمایی برای انجام امور گمرک

·         راهنمایی برای دریافت کارت بازرگانی

·         راهنمایی جهت کسب اظهارنامه صادراتی

·         کمک و راهنمایی در تصمیم گیری های کاری

·         کمک جهت نوشتن توجیح نامه برا ی کسب جواز

·         راهنمایی و بررسی جامع بازار هدف و برنامه ریزی

·         تحقیق در رابطه با مزایا و معایب کشور مبدا و مقصد

·         راهنمایی در جهت بارگیری، حمل و نقل و تخلیه کالا

·         کسب اطلاعات در مورد محدودیت ها و ضعف های شرکت

·         آموزش و راهنمایی استراتژی بازاریابی و بازرگانی بین الملل

·         کسب و ارجاع اطلاعات به روز در رابطه با بازرگانی بین الملل

·         راهنمایی جهت بت سفارش ها در زمان کوتاه و با سرعت بالا

·         راهنمایی و آشنایی با نحوه نحوه عرضه کالا و نیاز ها و تقاضا ها

·         راهنمایی جهت کسب مجوز از اداره استاندارد، اداره بهداشت و تجهیزات پزشکی و وزارت صنعت، معدن، تجارت

هزینه مشاوره بازرگانی

عوامل مختلفی مانند میزان واردات، نوع کالای وارداتی و... در تعیین هزینه مشاوره بازرگانی موثر خواهند بود و بطورکلی یک تعرفه مشخص برای هزینه مشاوره امور بازرگانی وجود ندارد و این هزینه در شرکت‌های گوناگون یکسان نیست. این مبلغ معمولا بر اساس فاکتورهای مختلفی همچون سابقه کاری و میزان رضایت مشتریان، مدت زمان ارائه خدمات مشاوره‌ای، حجم کار، مسیر تجاری و... تعیین خواهد شد. لازم به ذکر است که هزینه مشاوره بازرگانی در مقایسه با سود و منفعت آن، بسیار پایین بوده و همچنین از خسارات تجاری احتمالی نیز جلوگیری خواهد کرد.

اما خبر ویژه ای که برای شما داریم این است که در گروه بازرگانی گزدرازی هیچ مبلغی تحت عنوان هزینه مشاوره از شما دریافت نخواهد شد؛ زیرا ما با تمام قوا تلاش خواهیم کرد که به بالاترین سود ممکن در حوزه کسب و کارتان برسید و دیگر دغدغه ی اموری مانند واردات، صادرات، ترخیص کالا، مسائل گمرکی و... را نداشته باشید.

 

ارزش گمرکی چیست؟

ارزش گمرکی چیست؟

هر یک از افراد یا گروه هایی که در حوزه ترخیص کالا در گمرک فعالیت دارند، حتما یک بار اصطلاح ارزش گمرکی را شنیده اند، این واژه در دنیای اقتصادی و صنعتی امروزی رنگ و بوی متفاوتی را به خود گرفته است، در واقع این ارزش شامل تمامی کالاهایی که در گمرک یک کشور قرار دارند، می‌شود و بر اساس قوانین کشوری عزیزمان ایران، بر اساس معیارهای گوناگون تعیین می‌شود.

در واقع ارزش گمرکی کالا در برگیرنده هزینه های مختلف اعم از: هزینه های حمل و نقل، هزینه بیمه، هزینه های مرتبط با افتتاح حساب به صورت وکالتی و حتی شامل موارد جزئی تر مثل بسته بندی های گوناگون می‌شود، بهای گمرکی برای تمامی تجار و بازرگانان در سراسر کشور از اهمیت والایی برخوردار می‌باشد و همیشه قبل از اقدام جهت خرید کالای وارداتی این نکته نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد و در حال حاضر این بها توسط یک کد چهار رقمی در اختیار فرد قرار می‌گیرد و این کد چهار رقمی حاوی اطلاعات مرتبط با ارزش گمرکی کالا می‌باشد و شما با بررسی آن می‌توانید به این اطلاعات مهم دست پیدا کنید، همچنین در کشور عزیزمان ایران قوانین مختلفی جهت بررسی و تعیین ارزش گمرکی کالا تعیین شده است، ارزش گمرکی کالا بر اساس قوانین کشوری تماما باید توسط صاحب کالا پرداخت شود و این مسئله در این حوزه به یک اصل تبدیل شده است.

کاربرد آن در ترخیص کالا

مجموعه از عوارض و مالیاتی است که به دلایلی نظیر مالی، حمایتی و یا ترکیبی از آن ها توسط دولت در خصوص کالاهای وارداتی گرفته می شود. از این مبلغ با نام حقوق گمرکی نیز یاد می شود. گاهی نیز HSکُد طبق ارزش کالا مشخص می شود که در این حالت به آن تعرفه ارزشی گفته می شود. در این شرایط این تعرفه، به روش های مختلفی محاسبه و اتخاذ می شود.

HSکُد به نوعی معیاری است که با استفاده از آن می توان جایگاه کالاها را در خصوص ترخیص کالا تعیین نمود. مدت های زیادی است که برای ورود کالا به گمرک ها حقوق ورودی مشخصی تحت عنوان HSکُد در نظر گرفته می شود که باید حتماً پرداخت شود. از دیرباز تاکنون مبتنی بر سیستم ها و روش های خاصی نظیر تعرفه اداره گمرک، آمار، بیمه، حمل و نقل و… بوده است.

تعیین ارزش گمرکی کالا به چه صورت است؟

اگر بخواهید ارزش گمرکی کالای ورودی را به دست آورید، باید تمامی هزینه‌های زیر را محاسبه کنید:

1.       بهای سیف یا همان بهای خرید کالا در مبدأ + هزینه حمل‌ونقل، باربری و بیمه

2.      هزینه‌های مربوط به افتتاح یا واریز بروات

3.      امتیاز و حق استفاده از علامت بازرگانی، نقشه، مدل و یا استفاده از سایر حقوق مربوط به کالا

4.      سایر هزینه‌های مربوط به کالا تا وقتی که بار به اولین ورودی گمرک می‌رسد.

5.      سود بازرگانی که با نرخ ارز و تعرفه گمرک محاسبه می‌شود. (سود بازرگانی همان مالیاتی است که از برخی کالاها مطابق سیاست‌های دولت دریافت می‌شود. این مبلغ با توجه به نوع کالاها متغیر است.)

مسئول و نهاد تعیین تعرفه در ایران چه کسی است؟

تعرفه گمرکی واردات کالا و صادرات کالا توسط هیئت دولت در ابتدای هر سال را اعلام می گردد. تعرفه های مصوب در هیئت دولت ابتدا می بایست در کمیسیون ماده یک نهایی و تصویب گردند.

کمیسیون ماده ۱ آیین نامه اجرایی قانون مقررات صاردات و واردات به شرح زیر است:

کمیته دائمی مقررات صادرات و واردات متشکل از نمایندگان نهاد ریاست جمهوری، وزارت بازرگانی، وزارت راه و ترابرای، وزارت نفت، وزارت امور خارجه، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارتخانه های صنعتی و معدنی، وزارت کشاورزی، وزارت جهاد سازندگی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت تعاون، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، گمرک ایران، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون، تهیه پیش نویس لوایح قانونی، مصوبات هیئت دولت، شورای اقتصاد و کمیسیون اقتصاد هیئت دولت را در موارد زیر به عهده خواهد داشت :

1.       لایحه مقررات صادرات و ورادات، لوایح موردی برای انجام اصلاحات و تغییرات لازم در قانون مقررات صادرات و واردات.

2.      لایحه برای لغو انحصاراتی که مانع رشد تولید یا تجارت است.

3.      آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادارت و واردات ، اصلاحات و تغییرات موردی روی آیین نامه اجرایی قانون مذکور.

4.      اصلاحات و تغییرات مندرجات جدول تعرفه گمرکی ضمیمه مقررات صادرات و واردات.

5.      طرح تصویبنامه های هیات وزیران ، شورای اقتصاد و کمیسیون اقتصادی هیات وزیران در رابطه با مقررات صادرات و واردات.

6.      کمیته مذکور همچنین بررسی و اظهار نظر و اقدام روی پیشنهادهای مربوط به مقررات صادرات و واردات را نیز به عهده خواهد داشت.

تبصره ۱

کمیته موضوع این ماده در وزارت بازرگانی و به ریاست معاون وزیر بازرگانی تشکیل می گردد. دبیرخانه کمیته مذکور در وزارت بازرگانی خواهد بود. نظر کمیته به مراجع ذیربط منعکس خواهد گردید.

تبصره ۲

در مواردی که وزارتخانه های دیگری در ارتباط با موضوع باشند نماینده وزارتخانه ذیربط با حق رای به جلسه دعوت خواهد شد.

آشنایی با سامانه الکترونیکی شناسه ارزش کالا

سامانه الکترونیکی شناسه ارزش کالا یک سامانه هدفمند است که برای شناسایی و ردیابی ارزش کالاها در زنجیره تأمین طراحی شده است. بنابراین اگر می خواهید بدانید ارزش گمرکی چیست لازم است با این سامانه نیز آشنایی لازم را داشته باشید.

این سامانه به وسیلهٔ فناوری‌های مختلف مانند بارکد، RFID و QR کد، اطلاعات مربوط به هر کالا را ثبت و ذخیره می‌کند. با استفاده از این سامانه، تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان و مصرف‌کنندگان قادر خواهند بود تا به راحتی اطلاعات مربوط به هر کالا را در طول زمان در دسترس داشته باشند و برای فرایندهای گمرکی رویه آسانتری را در پیش گیرند.

برای استفاده از اطلاعات این سامانه باید به وب سایت گمرک مراجعه وسپس با وارد کردن شناسه گمرکی کالا، به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنید.

ارزش گمرکی کالا یکی از انواع اصطلاحات گمرکی است که داشتن اطلاعات درباره نحوه محاسبه آن و عوامل تاثیرگذار بر آن ضرورت بسیار دارد.

واردات پوشاک از ترکیه

پوشاک یکی از نیازهای اولیه هر انسانی است. به همین دلیل بازار آن همیشه داغ بوده و خواهد بود. بیشتر تاجران با توجه به سود زیاد این تجارت به واردات لباس از ترکیه به ایران روی می‌آورند. تقریبا در هر فروشگاه لباس سطح شهر، اسم جنس ترک به گوش همه مشتریان رسیده است! دلیل این امر صرفا کیفیت بالای این محصولات نیست. بسیاری از محصولات برندهای مطرح در زمینه پوشاک هم از این کشور وارد ایران می‌شوند.

ترکیه بین قاره اروپا و آسیا قرار دارد که یکی از مزیت‌های فوق‌العاده این کشور محسوب می‌شود. این کشور با عراق، سوریه، ایران، بلغارستان، گرجستان، ارمنستان و یونان هم‌مرز است. از طرف دیگر بخشی از مرزهای این کشور را آب‌های دریای سیاه و مدیترانه تشکیل می‌دهند. این کشور از نظر صادرات محصولاتی مثل بادام، زیتون، سیب، فندق و لیمو در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارد.

علاوه بر واردات لباس از ترکیه به ایران، میوه، کاشی، جواهرات و فلزات این کشور هم راهی ایران می‌شوند. معمولا این محصولات از گمرک بازرگان که در منطقه ماکو قرار دارد، وارد کشور می‌شوند.

نحوه واردات کالا از ترکیه به ایران؟

داشتن مرز با کشور ترکیه یکی از امتیازهای ایران در تجارت و بازرگانی بین المللی می باشد که جزء موقعیت های مطلوب ایران محسوب می شود. با این وجود تاجران برای واردات پوشاک ترک از مرزهای هوایی نیز استفاده ی کنند. با توجه به آمارهایی که از طرف گمرک اعلام شده در هر شبانه روز حدود 6 کانتینر از مرزهای ترکیه وارد مرزهای ایران می شود و این آمار نشان دهنده این است که حجم زیادی از پوشاک در ایران توسط اجناس ترک تامین می شود. بیشتر حمل و نقل های ایران و ترکیه از طریق خطوط راه آهن و یا به وسیله کانتینر ها می باشد که به آن حمل و نقل های زمینی می گویند. به دلیل اینکه حمل و نقل کالاهای تجاری به صورت زمینی بسیار کم هزینه تر می باشد اکثر تجار از این طریق برای واردات کالا اقدام می نمایند.

چگونگی واردات پوشاک و لباس از ترکیه؟

بر اساس بخشنامه ها تنها کسانی که دارنده گواهی فعالیت شرکت های خارجی از طرف اصناف می باشند می توانند بعد از انجام ثبت سفارش به وسیله نمایندگی برای واردات این کالا اقدام نمایند. برای ارزش گذاری این کالا بر اساس برندهای آن اقدام کرده و در سامانه TSC اعلام می شود. این را هم در نظر بگیرید که واردات پوشاک از راه های ملوانی، گذرهای مرز با درخواست سازمان در پوشش مصوبات کاره ویژه مرز ممنوع اعلام شده است.

برای واردات پوشاک از ترکیه از چه حمل و نقلی باید استفاده کنیم؟

اغلب حمل و نقل های تجاری ما با ترکیه توسط مرز زمینی انجام شده و واردات و حمل پوشاک از ترکیه به ایران معمولا توسط کانتینرها، خطوط ریلی و راه آهن کشور و حمل و نقل های جاده ای انجام می شود و البته با توجه به کاهش هزینه ها در حمل و نقل های زمینی اغلب تجار نیز از این روش برای واردات کالا از ترکیه استفاده می کنند.

حمل پوشاک از ترکیه به ایران از طریق باربری‌های تبریز و تهران

استفاده از این روش نیازمند اخذ مجوزهای لازم می‌‌‌‌‌باشد.

حمل از طریق اتوبوس‌های تهران – استانبول یا تبریز  – استانبول

استفاده از اتوبوس‌ها برای حمل بار خلاف است و در صورت مشاهده طبق مقررات با آن‌ها برخورد می‌‌‌‌‌شود.

استفاده از ظرفیت مسافران برای حمل بار

همان طور که می‌‌‌‌‌دانید هر مسافر می‌‌‌‌‌تواند مقدار ۳۰ کیلوگرم بار را به همراه خود وارد کشور کند. به همین دلیل برخی از افراد، با اعضای خانواده به کشور ترکیه سفر کرده و از این ترفند برای واردات کالا استفاده می‌‌‌‌‌کند.

 

مدارک مورد نیاز برای ترخیص واردات عمده از ترکیه

برای ترخیص کالاهای سفارشی نیاز به اسناد و مدارک خاصی است تا واردات محصولات به صورت قانونی صورت گیرد. در زیر به برخی از رایج ترین و مهم ترین مدارک مورد نیاز برای تزخیص کالا از ترکیه اشاره می کنیم:

·         پروفرما یا برگه های پیش فاکتور

·         تاییدیه های وزارت صنعت برای ترخیص کالا

·         اسناد و برگه های ترخیصیه

·         کارت بازرگانی

·         وکالت و مجوزهای قانون ترخیص کالا

·         برگه های مربوط به تخصیص ارز

تعرفه واردات پوشاک چقدر است؟

در سال‌های اخیر واردات پوشاک از هر نوع (لباس مردانه و زنانه و کودکانه با هر جنسی) مشمول تعرفه شده که در ابتدا 75 درصد و با ارزش افزوده 9 درصد بود. پوشاک نیز در گروه کالایی 10 قرار دارد که سود بازرگانی آن دو برابر خواهد بود؛ یعنی برای واردات لباس، متقاضی باید 146 درصد تعرفه واردات پوشاک و 9 درصد نیز مالیات بر ارزش افزوده به گمرک پرداخت کند. با این حال در چند سال گذشته، وزارت صمت برای جلوگیری از قاچاق کالا پیشنهاد داد تا تعرفه 55 درصد کاهش پیدا کند.

 با این حال همانطور که پیش‌تر گفته شد، بسیاری از تجار ایرانی برای آنکه زیر بار تعرفه گمرکی نروند، از مناطق آزاد به واردات انواع لباس می‌پردازند. درواقع اگر تاجران شناخت خوبی نسبت به بازار داخلی داشته باشند، نیازهای مردم را بشناسند و با مدهای روز آشنا باشند، می‌توانند از مناطق آزادی که در اطراف ایران هستند، با سرعت بالا اقلام خوبی را وارد کشور کنند و هزینه اندکی بابت حمل‌ونقل و تعرفه‌های گمرکی بدهند.

در چنین شرایطی واردکنندگان بدون آنکه هزینه اضافه‌ای برای خرید و واردکردن پوشاک بدهند، اجناس خود را وارد می‌کنند و به نوعی قیمت خرید لباس با قیمت خرید آن در کشور مبدا یکسان می‌شود.

سخن پایانی

بسیاری از افراد تمایل دارند پوشاک و دیگر کالاهای موردنیاز خود را از برندهای ترک یا حتی اروپایی تهیه کنند؛ قبلاً راهی به جز سفر به کشور ترکیه برای خرید پوشاک وجود نداشت، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، راه‌های دیگری وجود دارد که شما می‌توانید بدون این که متحمل هزینه‌های رفت و آمد و هتل شوید، به راحتی و با مناسب‌ترین هزینه کالای موردنظر خود را از هر برندی که تمایل دارید، خریداری کنید.

خرید مستقیم از ترکیه مزایای بسیاری دارد که کارمزد پایین، تحویل سریع و پشتیبانی سایت های کارگزار برخی از این مزایای هستند.

کانال های بازرسی کالا

از آنجا که در گمرکات امکانات محدود می باشد لازم است مسیرهایی برای بازرسی کالاها تعیین شود تا هم محموله ها سریع‌تر اجازه‌ی خروج یابند و هم میزان فعالیت های نظارتی در گمرک مدیریت شود. به طور کلی، کالاها برای ترخیص از گمرک براساس رویه ای که برایشان تعیین می شود در سه مسیر کلی دسته بندی می شوند. این مسیرها برای بررسی دقیق‌تر کالاها و مدیریت بهتر ریسک صورت می گیرد. بنابراین، برای ترخیص کالاها، ابتدا محموله ها ثبت شده و شماره کوتاژ دریافت می شود و سپس اظهارنامه مورد ارزیابی قرار می گیرد تا مسیر خروج برای کالا مشخص شود. اظهارنامه های ترخیص ممکن است در سه مسیر سبز و زرد و قرمز قرار بگیرند. در ادامه به تشریح انواع مسیر در ترخیص کالا (سبز، زرد و قرمز) می پردازیم.

اهمیت مسیرهای گمرکی

شما بازرگانان عزیز باید بدانید که مهم ترین هدفی که در تعیین مسیر گمرکی دنبال می شود اعمال کنترل های گمرکی است که با توجه به اظهارنامه، کالاها در کوتاه ترین زمان بازرسی شده و به گیرنده تحویل داده می شود.

با توجه به آنچه در بخش مقدمه هم عنوان کردیم، این مسئله برای گمرکات امکانپذیر نمیباشد که کلیه کالاها را بازرسی فیزیکی کند و با ریسک کردن کار خود را پیش می برند.

به همین خطر، طی یک فرآیند سیستمی طبق اظهارنامه کالا، مقررات و ضوابط لازم برای آن در نظر گرفته شده و در صورتی که ظهارنامه کاملا صحت داشته باشد نیازی به بازرسی کالا ندارد ولی در صورتی که اختمال تقلب در کالا وجود داشته باشد لازم است آن کالا مورد بازرسی قرار بگیرد.

مراحل دریافت مسیر گمرکی برای ترخیص کالا

مراحل دریافت مسیر گمرکی کالا همان مراحل ترخیص کالا می باشد که در مقاله های قبلی توضیح دادیم. به طور کلی برای ترخیص هرکالایی از گمرک باید اظهار نامه آن را تنظیم نمایید. در قرن اخیر با توجه به الکترونیکی شدن امور از طریق سامانه epl  اقدام به دور اظهاری کالا و ثبت بارنامه می کنید. با دور اظهاری به صورت الکترونکیی و خیلی راحتتر می توانید مراحل ترخیص کالا را پیگیری نمایید. پس از ثبت نهایی اظهار نامه در سامانه شماره کوتاژ کالایتان ظاهر می شود که برای بررسی سایر مراحل تشریفات گمرکی باید آن را یادداشت نمایید. در هنگام پر کردن فرم اظهارنامه باید دقت کافی را به کار ببرید زیرا بعد تکمیل آن باید هزینه های حقوق ورودی کالا را پرداخت نمایید و یک اشتباه منجر به پرداخت دوباره این مبلغ می شود.

بعد از اتمام این مراحل سیستم گمرک و بازرسان آن به بررسی کالای شما می پردازند و مشخص می شود که کالای شما در کدام یک از سه مسیر سبز، زرد، قرمز از گمرک برای ترخیص قرار می گیرد. اگر مسیر ترخیص کالای شما سبز باشد به راحتی می توانید با ارائه برگه ترخیصیه به انبار گمرک اقدام به ترخیص کالا نمایید. اگر مسیر ترخیص کالای شما زرد باشد باید از سامانه epl درخواست نوبت برای کارشناس کنید و اگر مسیر ترخیص کالای شما قرمز باشد گمرک شما را به یک ارزیاب حضوری برای رفع مشکل در گمرک اراجاع می دهد. در نهایت بعد اتمام این مراحل باید به دایره صندوق گمرک مراجعه کرده و بعد از پرداخت هزینه های احتمالی پروانه گمرکی صادر شده را دریافت نمایید.

قوانین تعیین مسیر گمرکی

تعیین کریدورهای گمرکی بر اساس تعرفه کالا : تعرفه های ممنوع ، مشروط

مسیرهای گمرک بر اساس نوع معامله : بدون انتقال ارز و

تعیین مسیرهای گمرک بر اساس نوع رویه وضعیت کالا : کالای نو و مستعمل

تعیین مسیرهای گمرک بر پایه ارزش کالا : بیش از یک حجم دلار به بالا

مشخص نمودن مسیرهای گمرک بر اساس نام کشور : برای مثال کشورهای پر ریسک

 مسیرهای گمرک بر پایه نام صاحب کالا

برنامه ریزی مسیرهای گمرکی بر اساس اظهارکننده یا ترخیص کار و حق العمل کار گمرکی

که بر اساس نوع ریسک اظهارنامه در یکی از مسیرهای زرد و قرمز و سبز قرار می گیرد.

روش اجرایی تعیین مسیر گمرکی

پس از تخصیص شماره ثبت، شماره کوتاژ ، تعیین مسیر اظهارنامه به شیوه ی selectivity، اظهارنامه به سرویس ارزیابی ارسال می گردد تا نوع مسیر آن مشخص گردد.

مسیر سبز گمرک

کالاهای مسیر سبز نیازی به دریافت استاندارد و انجام تست های آزمایشگاهی ندارند. همچنین، نیازی به دریافت مجوز نیز ندارند و ارزش گذاری و تعرفه اظهاری با ارزش استنباطی گمرک مطابقت دارد. اسناد ارائه شده و کشور ساخت نیز مشکلی ندارد و اگر شرکت تولیدی باشد و یا در زمینه مالیات مشکلی نداشته باشد، در این مسیر قرار می گیرد.

مسیر سبز این معنی را می دهد که اسناد، مدارک و مجوزهای ارائه شده و همچنین اطلاعاتی که در اظهارنامه ثبت شده است مورد تایید می باشد و نیازی به ارائه مجوز اضافی نمی باشد. در مسیر سبز، پروانه بلافاصله پس از پرداخت حق ورودی صادر می شود و می تواند کالای خود را خیلی سریع از گمرک ترخیص نمایید.

مسیر زرد  گمرک

شاید تشبیه مسیرهای ترخیص (سبز، زرد و قرمز) گمرکی به چراغ راهنمایی دور از ذهن نباشد. به عبارتی دیگر مسیر زرد گمرکی را می توان به چراغ احتیاط تشبیه کرد. در این مسیر گمرکی شما به سهولت و راحتی مسیر سبز نمی توانید کالای خود را از گمرک ترخیص نمایید.

ترخیص کالا از طریق مسیر زرد پروسه ای زمان بر نسبت به مسیر سبز می باشد. علت آن هم این است که کالای شما نیاز به انجام آزمایش دارد تا بتواند تایید استاندارد را دریافت نماید.

البته انجام این کار به معنی بازبینی و آزمایش فیزیکی کالا نیست، بلکه مدارک و گواهی های ارائه شده در ارتباط با بار مجدد بررسی می شود و بعد از دریافت تایید تطبیق با استاندارد، برای ترخیص به صندوق ارسال می شود. بنابراین در صورت عدم بروز مشکل و با پرداخت حقوق گمرکی می توانید اقدام به ترخیص کالای خود نمایید.

مسیر قرمز گمرک

 اگر کالایی برای ترخیص در مسیر قرمز قرار  بگیرد، نسبت به مسیرهای گمرکی دیگر (سبز و زرد) دیرتر ترخیص می شود و روند طولانی تری را برای ترخیص طی می کند. کالایی که در مسیر قرمز قرار می گیرد نیازمند این است که برای ترخیص کالا از گمرک حتما به صورت فیزیکی مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد. مسیر قرمز معمولا برای افرادی که به تازگی کارت بازرگانی خود را دریافت کرده اند تعیین می شود. همچنین اگر اسنادی که برای اظهار کالا در سامانه EPL ارائه شده غیر قابل بررسی باشد، کالا از بین مسیرهای گمرکی دیگر، در مسیر قرمز قرار می گیرد.

 معمولا کالاهایی که از نظر ارزشی لوکس محسوب شوند، در این مسیر قرار می گیرند؛ همچنین لوازم یدکی خودروها و پارچه ها نیز برای ترخیص کالا از گمرک، در مسیر قرمز قرار می گیرند. ما کارشناسان ققنوس ترخیص به شما پیشنهاد می کنیم قبل از شروع این مسیر پر پیچ و خم، با متخصصان این حوزه مشورت نمایید تا در زمان ترخیص به مشکل نخورید و کالایتان در کوتاه ترین زمان ممکن و با کمترین هزینه از گمرک ترخیص شود.

تعیین مسیر مناسب گمرکی یکی از مسائل بسیار مهم در فرآیند ترخیص کالا از گمرک محسوب می شود. در این مقاله، به معرفی انواع مسیرهای گمرکی، چگونگی تعیین مسیر گمرکی و عوامل تاثیرگذار در هر کدام از روش‌ها پرداختیم.

کارگو چیست

ریشه واژه کارگو

به گزارش Etymonline.com، این کلمه برای اولین بار در سال 1650 در زبان انگلیسی با معنی “بارگیری بار در کشتی” ظاهر شد. این کلمه از واژه اسپانیایی “cargo” گرفته شده و به معنی “بار” است که ریشه آن هم اسپانیایی (“cargar” به معنی “بارگیری”) است.

کارگو چیست؟

کارگو (Cargo) در واقع به محصولات یا کالاهایی گفته می‌شود که از طریق یکی از وسایل نقلیه مثل کامیون، ون، هواپیما، قطار یا کشتی (از 3 طریق هوایی، زمینی و دریایی) حمل می‌شوند تا از نقطه‌ای به نقطه دیگر برسند. در واقع معنی کارگو را می‌توان معادل کلمه بار در فارسی دانست.

در تعریف کارگو چیست، می‌توان گفت کارگو نه تنها به حمل و نقل محموله‌ها کمک می‌کند، حتی در برخی مواقع می‌توان حیوانات را با آن از جایی به جای دیگر منتقل کرد. مثلاً تصور کنید که کشوری قصد دارد برخی از حیوانات خود را مثل گاو، خوک، مرغ و به عنوان محموله به کشور دیگری صادر کند؛ بنابراین در این موقعیت، این کشور می‌تواند روی کارگو حیوانات حساب ویژه‌ای باز کند.

فرق حمل و نقل بار با کارگوو فریت بار

بسیاری از افرادی که ضمن مسافرت به کشورهای دیگر با خود کالا حمل کرده اند با واژه ی فریت بار آشنایی دارند. به طور ساده تفاوت کارگو و فریت بار را اینگونه می توان تعریف کرد، زمانی که شما قصد مسافرت به کشوری را دارید میتوانید تا حد مشخصی وسایل و کالا را با خود حمل نمایید، اگر وزن بار شما از حد مجاز بیشتر باشد، باید از فریت بار استفاده نمایید. به عبارتی فریت بار نوعی روش حمل و نقل هواپیماست که فقط برای مسافران انجام می شود. ولی کارگو مختص بارهای تجاری با حجم بالا است.

البته اگر شما قصد تجارت دارید و فقط می خواهید چند کالای محدود و کم وزن را انتقال دهید می توانید از فریت بار استفاده نمایید. معمولا از کارگو برای نقل و انتقال کالاهای با حجم و وزن زیاد استفاده می کنند.

فریت بار و کارگو از نظر قیمت و روش های ارسال و تحویل کالا و کارهای اداری مربوطه نیز با هم فرق دارند. از این رو شما باید قبل از هر کاری با توجه به حجم و وزن کالایتان روش مناسب را انتخاب نمایید تا از هر لحاظ برایتان به صرفه باشد.

انواع ارسال در کارگو

در خدمات کارگو سه نوع ارسال زمینی، هوایی و آبی وجود دارد که در ادامه به تشریح هر کدام خواهیم پرداخت.

ارسال هوایی

بدون خطوط کارگو، رعایت زمان بندی مناسب و همچنین رعایت شرایط نگهداری از گل و قهوه در طول مدت پرواز و تحویل به موقع محموله، غیر ممکن است.

ارسال زمینی

بار مشتریان همه‌جا و درهمه‌حال آماده ارسال است! گاهی مسافت‌ها طولانی و سخت هستند و گاهی هموار و کوتاه!

هر محموله‌ای ویژگی‌های خاص خود را دارد؛ دمای تنظیم شده برای کالاهای خاص، مدت زمان قرار گرفتن در مسیر و تحویل به موقع بار برای هر مرسوله می‌تواند شرایط متفاوتی داشته باشد.

ارسال از راه‌های آبی

کارگو در مقطع کنونی، این شمایل از داد و ستد را به شکلی مدرن و امروزی درآورده استهرآنچه کارگو بر روی زمین و در مسیرهای هوایی ارائه می‌دهد، در دریاها و رودهایی که قابلیت کشتیرانی دارند نیز صدق می‌کند.

در کشور خودمان نیز، اهمیت باربری و حمل محموله توسط کشتی، قایق‌های باری و لنج بسیار بالا است. همچنین رود کارون یکی از رودهای ایران است که قابلیت کشتیرانی و حمل‌ونقل آبی در آن وجود دارد.

مراحل کارگو

فرآیند انجام کارگو شامل مراحل زیر می‌شود:

  1. درخواست ارسال بار و محموله مورد نظر به شرکت ارائه دهنده خدمات کارگو و اعلام مشخصات دقیق کالاها
  2. پرداخت هزینه های کارگو پس از اعلام توسط شرکت
  3. انجام مراحل اداری لازم و دریافت فاکتور
  4. ارائه مدارک و مشخصات کالاها و سپس تحویل اجناس و کالاها
  5. بسته بندی کالاها توسط شرکت خدمات کارگو
  6. پیگیری بار پس از رسیدن پروازهای کارگو به مقصد مورد نظر

معرفی کالاهای مجاز برای کارگو در ایران

شاید از خود بپرسید کالاهای مجاز برای کارگو چییست؟ کالاهایی مانند لباس، موبایل، تلویزیون و ماشین‌آلات کارگو آن‌ها به ایران با محدودیت‌هایی همراه است. با‌این‌حال، این کالاها را می‌توان از طریق کارگو به کلیه کشورها انتقال داد، اما برخی از کالاها مانند: اسلحه، مواد مخدر و مشروبات الکلی در بسیاری از کشورها مجاز نیست و کارگو آن‌ها به بیشتر کشورهای دنیا ممنوع است.

البته برخی از واردات دارو و اقلام بهداشتی در بعضی از کشورها ممنوع است؛ به همین دلیل انتقال آن‌ها نیز به این کشورها به‌طورکلی ممنوع خواهد بود.

چه عواملی بر هزینه های کارگو تاثیر گذار است؟

ابعاد کالا

یکی از عوامل تاثیر گذار بر هزینه های کارگو ابعاد کالا است و به طور کلی اگر ابعاد کالا بزرگتر باشد هزینه آن نیز بیشتر خواهد بود همچنین اگر ابعاد و وزن کالا ی شما هم زیاد بیش تری هزینه ی کارگو دو برابر می شود.

وزن کالا

یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر روی هزینه ی کارگو وزن کالای انتقالی است هر چقدر وزن یک کالا بیش تر باشد طبیعتا هزینه ی آن هم بالا می رود و هر چقدر وزن کالای شما کم تر باشد هزینه ی ان هم کم می شود.

فاصله مبدا تا مقصد

یکی دیگر از عواملی که بر هزینه ی کارگو تاثیر گذار است فاصله مبدا تا مقصد است اگر این فاصله بیش تر باشد هزینه ی کارگو نیز بیش تر خواهد و اگر فاضله ی بین مبدا تا مقصد کم باشد هزینه ی کارگو نیز کم خواهد بود.

نوع و جنس کالا

نوع و جنس کالای صادراتی یا وارداتی شما بر هزینه های کارگو تاثیر بسیار زیادی  دارد به عنوان مثال اگر کالا ی شما شکننده باشد و برای انتقال آن نیاز به حساسیت بالایی وجود داشته باشد هزینه کارگو آن نیز بیش تر خواهد بود.

قوانین کشور های صادر و وارد کننده

قوانین کشور های صادر کننده و وارد کننده یکی دیگر از عواملی است بر قیمت کارگو تاثیر می گذارد به عنوان مثال در برخی از کشور ها، بعضی از کالا ها دارای تعرفه های سنگین گمرکی هستند یا برای آن کالا دولت مالیاتی در نظر گرفته است.

شرکتی که کارگو را به آن می سپارید

شرکت هایی که خدمات کارگو را ارائه می کنند دارای قیمت های مشخصی هستند ولی بعضی از شرکت ها به دلیل سابقه طولانی، اعتبار و کیفیت خدمات هزینه ی بیش تری نسبت به بقیه شرکت ها دریافت می کنند.

 

با توجه به موارد گفته شده یکی از بهترین  و سریع ترین روش های حمل و نقل کالا بین کشورهای مختلف نقل و انتقال با  کارگو است. خصوصا برای انتقال کالا بین کشورهایی که مرز دریایی و زمینی ندارند این روش بهترین گزینه است.

با توجه به تمامی نکات گفته شده با انتخاب درست شرکت ارائه دهنده ی خدمات کارگو می توانید از پرداخت هزینه های اضافی جلوگیری نمایید.