تولید و واردات برخی کالاهای خاص، میبایست قبل از عملیاتی شدن و اختصاص ارز، از نظر ارزش پروفرما و اصالت فروشنده یا تولید کننده مورد بررسی قرار گیرد. انجام بررسی اصالت فروشنده، بررسی ماهیت و توانمندیهای تولید کنندگان/ فروشندگان از طریق بررسی رزومه، مستندات و سوابق کاری، گواهینامهها، تعداد پرسنل، گردش مالی سالیانه، ظرفیت تولید و… آنها صورت میپذیرد.
پروفرما بنا به درخواست خریدار، توسط فروشنده برای خریدار صادر می شود. ما در این مقاله قصد داریم پاسخ دهیم که منظور از پروفرما چیست. این سند بر مبنای اطلاعات در پیش فاکتور ارائه می شود. بنابراین باید با اصطلاحات پیش فاکتور یا performa آشنا باشید تا بتوانید در کمال اطمینان به تجارت بپردازید.
پروفرما یا پیش فاکتور چیست؟
پروفرما یا پیش فاکتور در واقع نوعی سند می باشد که واردکننده کالا به منظور اقدامات اولیه از مراحل واردات کالا از فروشنده تقاضا می کند یک فاکتور یا رسید کلی از کالاهای خریداری شده، تعداد کالاها، نوع و جنس آن ها، قیمت واحد و قیمت کل، شرایط پرداخت، زمان تحویل کالا و … تهیه نموده و آن را به وی ارائه دهد.
در واقع پیش فاکتور سندی است که توسط فروشنده تهیه و صادر شده و اطلاعات مختلفی از جمله نام و نشانی فروشنده و خریدار، نوع، مقدار و تعداد کالا، قیمت واحد کالا و قیمت کل، شرایط پرداخت، زمان تحویل کالا، مدت اعتبار پروفرما، مبدا کالا و … در آن نوشته می شود تا بدین طریق اولین سند از لیست خریدهای خریدار یا واردکننده مشخص شده و به طور واضح و روشنی ثبت گردد.
چرا به پرفرما نیاز است؟
برای اینکه به اهمیت صدور پروفرما پی ببرید اجازه دهید مثالی بزنم.فرض کنید شما یک شرکت سازنده قطعات یدکی هستید و به محض دریافت سفارش بدون هیچگونه مذاکره و تاییدی از جانب خریدار شروع به ساخت قطعات می کنید.پس از تمام شدن فرایند تولید فاکتور را برای خریدار می فرستید اما خریدار ناراضی است و می گوید زمان تحویل دیر شده، مبلغ بالاست، شرایط پرداخت منصفانه نیست و …
در اینصورت اگر دو طرف به تفاهم نرسند تمامی محصولات تولید شده روی دست فروشنده می ماند.در صورتیکه اگر پیش فاکتور صادر میشد و خریدار و فروشنده بر سر خواسته هایشان توافق می کردند این اتفاق نمیفتاد.
فواید پروفرما یا اینویس چیست؟
۱- از مهمترین فواید پروفرما کاهش خطا ها می باشد.
۲- به عنوان نوعی قرارداد قانونی محسوب میشود و به صورت قانونی از آن استفاده میشود.
۳- به طور کامل و مفصل تمام اطلاعات را در خصوص معامله بیان میکند.
۴- موجبات پرداخت از طریق بانکها ایجاد می نماید.
5- زمان معامله را کاهش میدهد.
فروشنده میبایست پروفرما یا اینویس را به گمرک کشور صادر کننده تحویل دهد و به تبع خریدار نیز باید پروفرما یا اینویس و سایر اسناد را به گمرک کشور وارد کننده تحویل دهد. با آگاهی ازاین مراحل به اهمیت پروفرما یااینویس پی میبریم.
در پروفرما باید مالیات بر ارزش افزود نوشته شود.مقدار مالیات بستگی به نوع معامله که داخلی است یا خارجی واگر خارجی باشد،بستگی به کشور مقصد دارد.
موارد مهم در پروفرما Proforma Invoice
· اطلاعات فروشنده و خریدار Seller & Buyer Info
· شماره و تاریخ پیش فاکتور Number & Date of Issue
· توضیحات کامل محصولات Full Description of Goods In Details
· تعداد، قیمت واحد و تعداد کل Quantity & Unit Price (U/P) & Total Amount
· شرایط پرداخت Payment Terms
· زمان تحویل Delivery Time
· شرایط تحویل Delivery Terms
· محل تحویل Relevant Location
· مشخصات مارکینگ و شماره شناسایی وسیله حمل Shipping marks, Transport unit ID
· شماره و نوع استاندارد کالا No. & Kind of Standard
· مهلت 21 روزه تکمیل اسناد حمل توسط فروشنده در اعتبار اسنادی Document Presentation
· مدت زمان اعتبار شرایط پیش فاکتور Validity of PI
· بیمه Insurance
· جمع وزنی، وزن خالص و وزن ناخالص Total, Net & Gross Weight
· جمع حجمی و تعداد کانتینر و کامیون Total Volume & Quantity of Container & Truck
· روش حمل (هوایی، دریایی، ریلی، جاده ای) Mode of Transportation
· شرکت حمل (فورواردر) Freight Forwarder
· هزینه های بازرسی Inspection Fees
· کشور مبدا Country of Origin
· لوازم یدکی Spare Parts
· نوع و تعداد بسته بندی Kind & Number Of Package
· مشخصات حساب بانکی فروشنده Seller Bank Account Info
· هزینه های گواهی کردن Legalization & Banking Charges
· اجازه انتقال از یک وسیله به وسیله دیگر Transshipment Allowed / Not Allowed
· اجازه حمل به دفعات Partial Shipment Allowed / Not Allowed
· ضمانت قراردادی Contractual Guarantee
· آدرس، تلفن، فکس، ایمیل Address, Tel, Fax, E-mail
شماره پروفرما چیست؟
شماره پروفرما و اعتبار دو اصطلاح رایج در زمینه تجارت و واردات هستند که باید در خصوص آن ها اطاعات کاملی را به دست بیاورید. شماره پیش فاکتور شامل مشخصات کیفی و کمی کالاها مثل: قیمت، نحوه بسته بندی، تاریخ تولید و انقضا، تعهدات طرفین معامله و هزینه های مربوط به آن می شود که به نوعی به اعتبار پروفرماست که کاملا متغیر می باشد.
وارد کنندگان کالا با استفاده از این شماره می توانند شرایط فروشنده را ارزیابی کنند و مجوزهای لازم در زمینه واردات کالا به کشور را بگیرند و هزینه واردات کالا را برآورد کند. بنابراین با توجه به نوع قرارداد و توافق دو طرف می توان هر نوع اطلاعات را به این سند پروفرما اضافه یا کم کرد.
آیا می توانیم پیش فاکتور را باطل کنیم؟
از آنجایی که پروفرما یک سند الزام آور قانونی یا فاکتور رسمی مورد استفاده برای حسابداری نیست، به ابطال هم نیاز ندارد.
ممکن است مشتری نظرش را تغییر دهد و پس از مشاهده پیش فاکتور قصد خرید نداشته باشد به همین دلیل خیلی خوب است که پروفرما داشته باشید تا همه ی جوانب خرید خود را بررسی کنید.