شناسه کالا و خدمات چیست؟
شناسه کالا و خدمات یک کد 13 رقمی می باشد که از سوی سازمان صنعت ، معدن و تجارت صادر می شود. دریافت این شناسه برای کلیه ی افرادی که ملزم به ارسال صدور صورتحساب الکترونیکی می باشند الزامی است . شناسه کالا و خدمات از دو بخش به صورت عمومی و اختصاصی تشکیل شده است.شناسه کالا و خدمات، به عنوان کدهای یکتای متعلق به کالا و خدمات قابل ارائه در کشور (اعم از تولید داخلی و یا وارداتی) تعریف میشود. این شناسه در واقع مجموعهای از ویژگیهای توصیفی کالا یا خدمات است که برای توصیف مشخصات و ایجاد برداشت مشترک از هر قلم کالا یا خدمت، تعیین میشود.
با توجه به قوانین و مقررات، همچنین توافقات صورت گرفته با وزارت امور اقتصاد و دارایی، مرجع تعیین و ارائه شناسه کالا و خدمات در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان سازمان وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) می باشد.
به طور خلاصه ،شناسه کالای عمومی از طریق فایل اکسل stuffid.tax.gov.ir قابل شناسایی است.
معرفی سامانه شناسه کالا
در سالهای اخیر با توجه به افزایش قاچاق کالا و ارز و استفاده غیرقانونی از کارت های بازرگانی اجاره ای و …. به موجب آیین نامه اجرایی ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ترخیص و دریافت کالا، حمل و تحویل و هرگونه فعالیت تجاری در این زمینه در ایران ، صرفا با داشتن شناسه کالا، امکان پذیر می باشد . از این رو تمامی فعالین اقتصادی که به نوعی صادرات یا واردات کالا داشته با استفاده از این سامانه بصورت سریع و اینترنتی اقدام به دریافت شناسه کالا می نمایند .
این سامانه با هدف مدیریت شناسه ی کالاها راه اندازی می شود و بر این اساس ، پایگاه داده جامعی از مشخصات کالاهایی که در زنجیره تجارت کشور مبادله می شوند تشکیل می شود که امکان مدیریت تجارت رسمی را فراهم میکند و به گونه ای طراحی و اجرا شده است که فرآیند های درخواست و صدور شناسه کالا را در بر گرفته و امکان استعلام شناسه کالا ها را برای سامانه های مرتبط فراهم می آورد.
مراحل دریافت شناسه کالا برای مؤدیانی که دارای صلاحیت تولید کننده/وارد کننده هستند، به شرح مراحل زیر انجام میشود:
1. مراجعه به درگاه سامانه جامع تجارت به آدرسntsw.ir
2. ثبت نام در این سامانه و دریافت نام کاربری و رمز عبور
3. تکمیل اطلاعات و دریافت نقش تجاری
4. دریافت شناسه کالا (اعم از کالای تولیدی یا وارداتی)
برای انجام هر یک از گزینههای فوق میتوانید از راهنماهای موجود در سامانه جامع تجارت استفاده نمایید. در تب بعدی میتوانید فایلهای راهنمای دریافت نقش تجاری را دریافت کنید.مراحل دریافت شناسه کالا برای مؤدیانی که دارای صلاحیت تولید کننده/وارد کننده نیستند، به شرح مراحل زیر انجام میشود:
اما مؤدیانی که خود دارای صلاحیت تولیدکننده یا واردکننده نیستند، موظفند شناسه اقلام کالایی خود را از حلقههای قبلی زنجیره تجاری استعلام و دریافت نمایند و نیازی به دریافت شناسه کالا ندارند.
انواع شناسه کالا
· شناسه اصالت کالا
این شناسه که اصالت کالا را نشان می دهد توسط شرکت صاحب پروانه صادر میشود و بر روی کالا درج می گردد. با استعلام شناسه کالا اطلاعاتی مبنی بر اصالت آن کالا بر روی صفحه ظاهر می شود.
· شناسه ivc
این شناسه توسط سامانه سازمان دامپزشکی کشور برای کالاهایی که مصارف حیوانی و گیاهی دارند صادر می شود و بر روی کالا درج می گردد.
· شناسه gtin
این شناسه، یک شناسه بین المللی است که توسط سازمان جهانی GS1 ارائه می شود. بازرگانان برای دریافت این شناسه در ایران باید به مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات مراجعه کنند.
· شناسهIMEL
شناسه Imel مخصوص محصولات و کالاهایی است که سیم کارت دارند یا با استفاده از شبکه ارتباطات سیار خدمات ارائه می دهند. این شناسه توسط تولید کننده بر روی تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری درج می گردد.
· شناسه IRC
این شناسه مخصوص دارو ها و محصولاتی است که به حوزه سلامت و پزشکی تعلق دارند. هر کدام از فراورده های پزشکی که این شناسه را داشته باشند به معنای این است که از طرف وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تائیدیه دریافت کرده اند. سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی شناسه Irc را صادر می کنند.
همانطور که گفته شد از آن جایی که دولت کد شناسه کالا را برای تمامی بازرگانان الزامی کرده است بنابراین تمام افرادی که قصد فعالیت تجاری دارند باید نسبت به دریافت این خود اقدام کنند برای دریافت کد کالا سامانه مخصوصی وجود دارد که در ادامه قصد داریم با معرفی سامانه شناسی کالا و نحوه دریافت این شناسه بپردازیم.
شناسه کالای عمومی چیست ؟
جهت تسهیل اجرای گام اول از اجرای صورتحساب الکترونیکی، وزارت صنعت، معدن و تجارت در هماهنگی با وزارت اقتصاد و امور دارایی اقدام به تهیه فهرستی از دسته های کالایی با عنوان شناسه عمومی کالا نموده است و شما میتوانید در گام اول، در صورت عدم امکان اخذ/تعیین شناسه کالا بهصورت اختصاصی از فهرست یادشده، شناسه عمومی متناظر کالای خود را انتخاب و استفاده نمایید.
نحوه اخذ/استعلام شناسه کالای عمومی
برخالف فرآیند اخذ شناسه کالا به صورت اختصاصی، شناسه عمومی کالا توسط مؤدیان و فعالین اخذ نمیشود و صرفاً میتوانید از فهرستی که در اختیار شما قرار داده میشود استفاده نمایید. شما میتوانید آخرین فهرست شناسه عمومی را از درگاه شناسه کالا و خدمت سازمان امور مالیاتی به آدرس