ارزش گمرکی چیست؟
هر یک از افراد یا گروه هایی که در حوزه ترخیص کالا در گمرک فعالیت دارند، حتما یک بار اصطلاح ارزش گمرکی را شنیده اند، این واژه در دنیای اقتصادی و صنعتی امروزی رنگ و بوی متفاوتی را به خود گرفته است، در واقع این ارزش شامل تمامی کالاهایی که در گمرک یک کشور قرار دارند، میشود و بر اساس قوانین کشوری عزیزمان ایران، بر اساس معیارهای گوناگون تعیین میشود.
در واقع ارزش گمرکی کالا در برگیرنده هزینه های مختلف اعم از: هزینه های حمل و نقل، هزینه بیمه، هزینه های مرتبط با افتتاح حساب به صورت وکالتی و حتی شامل موارد جزئی تر مثل بسته بندی های گوناگون میشود، بهای گمرکی برای تمامی تجار و بازرگانان در سراسر کشور از اهمیت والایی برخوردار میباشد و همیشه قبل از اقدام جهت خرید کالای وارداتی این نکته نیز مورد بررسی قرار میگیرد و در حال حاضر این بها توسط یک کد چهار رقمی در اختیار فرد قرار میگیرد و این کد چهار رقمی حاوی اطلاعات مرتبط با ارزش گمرکی کالا میباشد و شما با بررسی آن میتوانید به این اطلاعات مهم دست پیدا کنید، همچنین در کشور عزیزمان ایران قوانین مختلفی جهت بررسی و تعیین ارزش گمرکی کالا تعیین شده است، ارزش گمرکی کالا بر اساس قوانین کشوری تماما باید توسط صاحب کالا پرداخت شود و این مسئله در این حوزه به یک اصل تبدیل شده است.
کاربرد آن در ترخیص کالا
مجموعه از عوارض و مالیاتی است که به دلایلی نظیر مالی، حمایتی و یا ترکیبی از آن ها توسط دولت در خصوص کالاهای وارداتی گرفته می شود. از این مبلغ با نام حقوق گمرکی نیز یاد می شود. گاهی نیز HSکُد طبق ارزش کالا مشخص می شود که در این حالت به آن تعرفه ارزشی گفته می شود. در این شرایط این تعرفه، به روش های مختلفی محاسبه و اتخاذ می شود.
HSکُد به نوعی معیاری است که با استفاده از آن می توان جایگاه کالاها را در خصوص ترخیص کالا تعیین نمود. مدت های زیادی است که برای ورود کالا به گمرک ها حقوق ورودی مشخصی تحت عنوان HSکُد در نظر گرفته می شود که باید حتماً پرداخت شود. از دیرباز تاکنون مبتنی بر سیستم ها و روش های خاصی نظیر تعرفه اداره گمرک، آمار، بیمه، حمل و نقل و… بوده است.
تعیین ارزش گمرکی کالا به چه صورت است؟
اگر بخواهید ارزش گمرکی کالای ورودی را به دست آورید، باید تمامی هزینههای زیر را محاسبه کنید:
1. بهای سیف یا همان بهای خرید کالا در مبدأ + هزینه حملونقل، باربری و بیمه
2. هزینههای مربوط به افتتاح یا واریز بروات
3. امتیاز و حق استفاده از علامت بازرگانی، نقشه، مدل و یا استفاده از سایر حقوق مربوط به کالا
4. سایر هزینههای مربوط به کالا تا وقتی که بار به اولین ورودی گمرک میرسد.
5. سود بازرگانی که با نرخ ارز و تعرفه گمرک محاسبه میشود. (سود بازرگانی همان مالیاتی است که از برخی کالاها مطابق سیاستهای دولت دریافت میشود. این مبلغ با توجه به نوع کالاها متغیر است.)
مسئول و نهاد تعیین تعرفه در ایران چه کسی است؟
تعرفه گمرکی واردات کالا و صادرات کالا توسط هیئت دولت در ابتدای هر سال را اعلام می گردد. تعرفه های مصوب در هیئت دولت ابتدا می بایست در کمیسیون ماده یک نهایی و تصویب گردند.
کمیسیون ماده ۱ آیین نامه اجرایی قانون مقررات صاردات و واردات به شرح زیر است:
کمیته دائمی مقررات صادرات و واردات متشکل از نمایندگان نهاد ریاست جمهوری، وزارت بازرگانی، وزارت راه و ترابرای، وزارت نفت، وزارت امور خارجه، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارتخانه های صنعتی و معدنی، وزارت کشاورزی، وزارت جهاد سازندگی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت تعاون، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، گمرک ایران، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون، تهیه پیش نویس لوایح قانونی، مصوبات هیئت دولت، شورای اقتصاد و کمیسیون اقتصاد هیئت دولت را در موارد زیر به عهده خواهد داشت :
1. لایحه مقررات صادرات و ورادات، لوایح موردی برای انجام اصلاحات و تغییرات لازم در قانون مقررات صادرات و واردات.
2. لایحه برای لغو انحصاراتی که مانع رشد تولید یا تجارت است.
3. آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادارت و واردات ، اصلاحات و تغییرات موردی روی آیین نامه اجرایی قانون مذکور.
4. اصلاحات و تغییرات مندرجات جدول تعرفه گمرکی ضمیمه مقررات صادرات و واردات.
5. طرح تصویبنامه های هیات وزیران ، شورای اقتصاد و کمیسیون اقتصادی هیات وزیران در رابطه با مقررات صادرات و واردات.
6. کمیته مذکور همچنین بررسی و اظهار نظر و اقدام روی پیشنهادهای مربوط به مقررات صادرات و واردات را نیز به عهده خواهد داشت.
تبصره ۱
کمیته موضوع این ماده در وزارت بازرگانی و به ریاست معاون وزیر بازرگانی تشکیل می گردد. دبیرخانه کمیته مذکور در وزارت بازرگانی خواهد بود. نظر کمیته به مراجع ذیربط منعکس خواهد گردید.
تبصره ۲
در مواردی که وزارتخانه های دیگری در ارتباط با موضوع باشند نماینده وزارتخانه ذیربط با حق رای به جلسه دعوت خواهد شد.
آشنایی با سامانه الکترونیکی شناسه ارزش کالا
سامانه الکترونیکی شناسه ارزش کالا یک سامانه هدفمند است که برای شناسایی و ردیابی ارزش کالاها در زنجیره تأمین طراحی شده است. بنابراین اگر می خواهید بدانید ارزش گمرکی چیست لازم است با این سامانه نیز آشنایی لازم را داشته باشید.
این سامانه به وسیلهٔ فناوریهای مختلف مانند بارکد، RFID و QR کد، اطلاعات مربوط به هر کالا را ثبت و ذخیره میکند. با استفاده از این سامانه، تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و مصرفکنندگان قادر خواهند بود تا به راحتی اطلاعات مربوط به هر کالا را در طول زمان در دسترس داشته باشند و برای فرایندهای گمرکی رویه آسانتری را در پیش گیرند.
برای استفاده از اطلاعات این سامانه باید به وب سایت گمرک مراجعه وسپس با وارد کردن شناسه گمرکی کالا، به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنید.
ارزش گمرکی کالا یکی از انواع اصطلاحات گمرکی است که داشتن اطلاعات درباره نحوه محاسبه آن و عوامل تاثیرگذار بر آن ضرورت بسیار دارد.