پوشاک یکی از نیازهای اولیه هر انسانی است. به همین دلیل بازار آن همیشه داغ بوده و خواهد بود. بیشتر تاجران با توجه به سود زیاد این تجارت به واردات لباس از ترکیه به ایران روی میآورند. تقریبا در هر فروشگاه لباس سطح شهر، اسم جنس ترک به گوش همه مشتریان رسیده است! دلیل این امر صرفا کیفیت بالای این محصولات نیست. بسیاری از محصولات برندهای مطرح در زمینه پوشاک هم از این کشور وارد ایران میشوند.
ترکیه بین قاره اروپا و آسیا قرار دارد که یکی از مزیتهای فوقالعاده این کشور محسوب میشود. این کشور با عراق، سوریه، ایران، بلغارستان، گرجستان، ارمنستان و یونان هممرز است. از طرف دیگر بخشی از مرزهای این کشور را آبهای دریای سیاه و مدیترانه تشکیل میدهند. این کشور از نظر صادرات محصولاتی مثل بادام، زیتون، سیب، فندق و لیمو در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارد.
علاوه بر واردات لباس از ترکیه به ایران، میوه، کاشی، جواهرات و فلزات این کشور هم راهی ایران میشوند. معمولا این محصولات از گمرک بازرگان که در منطقه ماکو قرار دارد، وارد کشور میشوند.
نحوه واردات کالا از ترکیه به ایران؟
داشتن مرز با کشور ترکیه یکی از امتیازهای ایران در تجارت و بازرگانی بین المللی می باشد که جزء موقعیت های مطلوب ایران محسوب می شود. با این وجود تاجران برای واردات پوشاک ترک از مرزهای هوایی نیز استفاده ی کنند. با توجه به آمارهایی که از طرف گمرک اعلام شده در هر شبانه روز حدود 6 کانتینر از مرزهای ترکیه وارد مرزهای ایران می شود و این آمار نشان دهنده این است که حجم زیادی از پوشاک در ایران توسط اجناس ترک تامین می شود. بیشتر حمل و نقل های ایران و ترکیه از طریق خطوط راه آهن و یا به وسیله کانتینر ها می باشد که به آن حمل و نقل های زمینی می گویند. به دلیل اینکه حمل و نقل کالاهای تجاری به صورت زمینی بسیار کم هزینه تر می باشد اکثر تجار از این طریق برای واردات کالا اقدام می نمایند.
چگونگی واردات پوشاک و لباس از ترکیه؟
بر اساس بخشنامه ها تنها کسانی که دارنده گواهی فعالیت شرکت های خارجی از طرف اصناف می باشند می توانند بعد از انجام ثبت سفارش به وسیله نمایندگی برای واردات این کالا اقدام نمایند. برای ارزش گذاری این کالا بر اساس برندهای آن اقدام کرده و در سامانه TSC اعلام می شود. این را هم در نظر بگیرید که واردات پوشاک از راه های ملوانی، گذرهای مرز با درخواست سازمان در پوشش مصوبات کاره ویژه مرز ممنوع اعلام شده است.
برای واردات پوشاک از ترکیه از چه حمل و نقلی باید استفاده کنیم؟
اغلب حمل و نقل های تجاری ما با ترکیه توسط مرز زمینی انجام شده و واردات و حمل پوشاک از ترکیه به ایران معمولا توسط کانتینرها، خطوط ریلی و راه آهن کشور و حمل و نقل های جاده ای انجام می شود و البته با توجه به کاهش هزینه ها در حمل و نقل های زمینی اغلب تجار نیز از این روش برای واردات کالا از ترکیه استفاده می کنند.
حمل پوشاک از ترکیه به ایران از طریق باربریهای تبریز و تهران
استفاده از این روش نیازمند اخذ مجوزهای لازم میباشد.
حمل از طریق اتوبوسهای تهران – استانبول یا تبریز – استانبول
استفاده از اتوبوسها برای حمل بار خلاف است و در صورت مشاهده طبق مقررات با آنها برخورد میشود.
استفاده از ظرفیت مسافران برای حمل بار
همان طور که میدانید هر مسافر میتواند مقدار ۳۰ کیلوگرم بار را به همراه خود وارد کشور کند. به همین دلیل برخی از افراد، با اعضای خانواده به کشور ترکیه سفر کرده و از این ترفند برای واردات کالا استفاده میکند.
مدارک مورد نیاز برای ترخیص واردات عمده از ترکیه
برای ترخیص کالاهای سفارشی نیاز به اسناد و مدارک خاصی است تا واردات محصولات به صورت قانونی صورت گیرد. در زیر به برخی از رایج ترین و مهم ترین مدارک مورد نیاز برای تزخیص کالا از ترکیه اشاره می کنیم:
· پروفرما یا برگه های پیش فاکتور
· تاییدیه های وزارت صنعت برای ترخیص کالا
· اسناد و برگه های ترخیصیه
· کارت بازرگانی
· وکالت و مجوزهای قانون ترخیص کالا
· برگه های مربوط به تخصیص ارز
تعرفه واردات پوشاک چقدر است؟
در سالهای اخیر واردات پوشاک از هر نوع (لباس مردانه و زنانه و کودکانه با هر جنسی) مشمول تعرفه شده که در ابتدا 75 درصد و با ارزش افزوده 9 درصد بود. پوشاک نیز در گروه کالایی 10 قرار دارد که سود بازرگانی آن دو برابر خواهد بود؛ یعنی برای واردات لباس، متقاضی باید 146 درصد تعرفه واردات پوشاک و 9 درصد نیز مالیات بر ارزش افزوده به گمرک پرداخت کند. با این حال در چند سال گذشته، وزارت صمت برای جلوگیری از قاچاق کالا پیشنهاد داد تا تعرفه 55 درصد کاهش پیدا کند.
با این حال همانطور که پیشتر گفته شد، بسیاری از تجار ایرانی برای آنکه زیر بار تعرفه گمرکی نروند، از مناطق آزاد به واردات انواع لباس میپردازند. درواقع اگر تاجران شناخت خوبی نسبت به بازار داخلی داشته باشند، نیازهای مردم را بشناسند و با مدهای روز آشنا باشند، میتوانند از مناطق آزادی که در اطراف ایران هستند، با سرعت بالا اقلام خوبی را وارد کشور کنند و هزینه اندکی بابت حملونقل و تعرفههای گمرکی بدهند.
در چنین شرایطی واردکنندگان بدون آنکه هزینه اضافهای برای خرید و واردکردن پوشاک بدهند، اجناس خود را وارد میکنند و به نوعی قیمت خرید لباس با قیمت خرید آن در کشور مبدا یکسان میشود.
سخن پایانی
بسیاری از افراد تمایل دارند پوشاک و دیگر کالاهای موردنیاز خود را از برندهای ترک یا حتی اروپایی تهیه کنند؛ قبلاً راهی به جز سفر به کشور ترکیه برای خرید پوشاک وجود نداشت، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، راههای دیگری وجود دارد که شما میتوانید بدون این که متحمل هزینههای رفت و آمد و هتل شوید، به راحتی و با مناسبترین هزینه کالای موردنظر خود را از هر برندی که تمایل دارید، خریداری کنید.
خرید مستقیم از ترکیه مزایای بسیاری دارد که کارمزد پایین، تحویل سریع و پشتیبانی سایت های کارگزار برخی از این مزایای هستند.