امروزه کسب درآمد با داد و ستدهای تجاری و بازرگانی، به یک حرفه بسیار جالب و پربازدهی تبدیل شده است بطوریکه توجه بسیاری از سرمایهداران سراسر دنیا را به خود جلب کرده است. اما در عین حال با تمام جذابیت و هیجانی که در این نوع درآمدزایی وجود دارد، دنیای بسیار گستردهای از نکات و چالشهای متعدد نیز در آن دید میشود. افرادی این مسیر را با موفقیت طی می کنند که آگاهانه و منطقی با مسائل و مشکلات رفتار نمایند.
مشاور بازرگانی کیست؟
مشاور بازرگانی یا گمرکی به شخص یا شرکتی گفته می شود، که در ارتقاء یا بهبود عملکرد شرکت و سازمان هایی که در امور تجاری و بازرگانی مشغول به کارند. همچنین این افراد به بازرگانان یاری می رسانند. این شخص باید با قوانین اقتصادی و تجاری تمامی کشورهایی که واردات و صادرات در آنها انجام می شود آشنا و آگاه باشد. آگاهی لازم برای انجام امور ترخیص کالا، واردات و صادرات کالا، امور گمرک و آشنایی با تمامی قوانین و استاندارد ها در حوزه ی کاری مشاور بازرگانی است که در انجام تمامی امور تجاری می تواند کمک بزرگی کند.
اهمیت استفاده از مشاوره بازرگانی
با توجه به این که قوانین کشور های مختلف به طور مرتب دچار تغییر و تحول می شود و سیاست های داخلی و خارجی کشور ها مرتبا دستخوش تغییر می شود، لازم است تا هر کسی که می خواهد وارد حوزه بازرگانی شود و در حوزه ورود و خروج کالا به فعالیت بپردازد باید با تمامی این قوانین آشنایی داشته باشد.
برای مثال برای ترخیص کالا از گمرک همواره قوانین پیچیده ای وجود دارد که شناخت این قوانین و اشراف کامل به آن کار هر کسی نیست. در این شرایط است که پای مشاوره بازرگانی به میان می آید.
در واقع می توان گفت که مشاوره بازرگانی به عنوان یک کاتالیزور در فعالیت های بازرگانی عمل می کند و هنگامی که تجار با تغییرات رو به رو می شوند با ارائه راهکار های جدید و مفید دیگر می تواند آن ها را در انتخاب مسیری درست و برداشتن گام های اصولی راهنمایی کند.
از طرفی معمولا شناخت این قوانین و پیچ و خم های اداری مستلزم صرف زمان و هزینه می باشد که هر دوی این موارد می تواند به نوبه ی خود مانع از رشد کسب و کار و سود بیشتر شود و حتی گاهی ممکن است تجار با صرف زمان و هزینه ی زیاد متضرر هم شوند. به همین دلیل می توان به اهمیت استفاده از مشاوره بازرگانی پی برد. چرا که این مشاوران با تجربه ای که در این حوزه دارند می توانند تجارت شما را با کمترین میزان زیان و خطا به سر منزل مقصود برسانند.
انواع خدمات مشاوره بازرگانی
در ابتدا لازم است بگوییم که خدمات مشاوره بازرگانی شامل چه مواردی می شود یا در واقع مشاورین و متخصصین در این حوزه در چه زمینه هایی به تجار و بازرگانان مشاوره می دهند.
با توجه به گستردگی فعالیت های تجاری در حوزه های مختلف داخلی و خارجی تجار و بازرگانان باید اطلاعات جامعی در زمینه انواع فعالیت های تجاری چه در داخل و چه در خارج از مرزهای کشور را داشته باشند، به همین جهت به منظور تسهیل در روند انجام فعالیت های تجاری و آشنایی کامل تجار و بازرگانان با امور مختلف این فعالیت ها همواره خدمات مشاوره بازرگانی را به دسته های مختلف مشاوره صادرات و واردات کالا، مشاوره بازرگانی خارجی و مشاوره در زمینه انجام امور گمرکی تقسیم بندی می کنند.
· مشاوره بازرگانی خارجی: با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی و به وجود آمدن تغییر و تحولات دائمی در زندگی بشر، قوانین و سیاست های حاکم بر هر جامعه ای متناسب با نیازهای روز جوامع تغییر می کنند و همواره شکل جدیدی به خود می گیرند تا با تغییرات پیش آمده در تناسب و تعامل باشند. از آنجا که فعالیت های تجاری نیز در گرو این تغییرات دائما در حال تغییر می باشد، قوانین مرتبط با این فعالیت ها نیز دائما دچار تغییر می شوند.
· مشاوره در خصوص انجام امور گمرک: برای صادرات و واردات هر نوع کالا شما باید با گمرک های داخلی یا خارجی کشورها ارتباط داشته باشید. در واقع چه برای واردات کالا و چه برای صادرات کالا لازم است که از اداره گمرک کمک بگیرید تا کالای وارداتی یا صادراتی شما با عنوان کالای قاچاق از مرز عبور نکرده و اعتبار تجارت شما را زیر سوال نبرد.
مراحل انجام مشاوره بازرگانی
مراحل انجام مشاوره بازرگانی در فعالیتهای تجاری ثابت نیست و با توجه به نوع کسبوکار و نوع محصول وارد یا صادر شده مراحلی به آن اضافه یا کم میشود. در همین راستا مشاور بازرگانی با توجه به نیازهای اختصاصی هر شرکت مراحل لازم را برنامهریزی میکند و خدمات خود را حول محور این مراحل ارائه میکند. خدمات مشاوره بازرگانی که در قالب یک سرویس کامل ارائه میشود شامل مراحل مختلفی است که در ادامه به اصلیترین آنها اشاره میشود.
۱- ارزش گذاری کالای شما
ارزش گذاری کالا یک فرایند مهم در بازاریابی و فروش بین المللی است که به کمک مشاوره بازرگانی قیمت مناسبی برای کالا یا خدمات هدف تعیین میشود. مشاور بازرگانی با توجه به ارزش کالا و با استعلام گرفتن از سراسر دنیا بهترین ارزش (قیمت) را به بازرگان اعلام میکند. مشاوران بازرگانی با تحلیل هزینهها، توجه به نیاز مشتری و نیمنگاهی به رقبا میتوانند مناسبترین ارزش را برای کالای تجاری تعیین کند.
۲- اخذ مجوزهای لازم
بعد از ارزش گذاری کالا مشاور بازرگانی با در اختیار داشتن کارت بازرگانی در سریعترین زمان ممکن شروع به دریافت مجوزهای مورد نیاز برای انجام واردات و صادرات میکند. اخذ مجوزهای لازم برای صادرات یا واردات به کشورهای مختلف به دانش فنی و تخصص در زمینه بازرگانی احتیاج دارد به همین دلیل کمک گرفتن از مشاوران تجارت و بازرگانی در مسیر دریافت مجوزهای لازم راحتی و آسایش خاطر بیشتری برای بازرگانان به همراه میآورد.
۳- انتخاب روش حمل و نقل
مشاوران تجارت و بازرگانی تجار و بازرگانان را برای انتخاب بهترین روش حمل و نقل راهنمایی میکنند تا از لحاظ اقتصادی و از لحاظ صرفهجویی در زمان به نفع متقاضی باشد. انتخاب روش حملونقل مناسب در عرصه تجارت بینالملل یکی از مهمترین مواردی است که برای شرکتهای صادرات و واردات اهمیت بسیاری دارد.
۴- همکاری در ترخیص کالا
پس از طی شدن مراحل بالا مشاوره بازرگانی با ارائه بهترین توصیهها در ترخیص کالای مورد نظر همکاری کرده و آنها را به سلامت به دست تجار و بازرگانان میرساند. ترخیص کالا مرحله مهمی در فرایند واردات و صادرات کالا محسوب میشود و به همین دلیل حضور مشاور بازرگانی در کنار اعضای تیم باعث میشود تا روند ترخیص کالا مطابق با قوانین و مقررات مربوط به تجارت بینالملل انجام شود.
برای بقا در دنیای پر رقابت تجارت و بازرگانی با داشتن مشاورانی خبره و کاربلد میتوان پلههای ترقی را با اطمینان خاطر به سمت هدف پیمود. ارتباط موثر با مشاور بازرگانی می تواند شما را برای رسیدن به موفقیت در حوزه های تجاری مختلف یاری کند.