لازم است بدانید که بارهای سنگین در تمام دنیا وجود دارند و جا به جایی آنها در بین مناطق و کشور ها انجام می شود. از طر فی دیگر منظور از لوازم سنگین تمامی تجهیزات و مواد اولیه کارخانجات تولیدی، محصولات کشاورزی، کالاهای خانگی مانند یخچالها و فرش، ماشین های سواری، ماشین های کشاورزی و راهسازی، محموله های ساختمانی و ماشین آلات مورد استفاده در ساختمان سازی و …. می باشد.
اصطلاح کالاهای فوق سنگین نیز برای بارهای با تناژ بالا نیز به حساب می آید که جابه جایی آنها نیز با تریلی ها امکان پذیر است. به صورت کلی کالاهای سنگین و فوق سنگین کالاهایی به حساب می آیند که برای جا به جایی آنها به تریلی ها و کمر شکن ها نیاز است.
کامیون ها دارای انواع مختلفی هستند و بر اساس وزن بارها برای جابه جایی می توان آنها را انتخاب کرد. بارهایی بیشتر از ده تن می باشند برای جابه جایی با خاورها یا کامیون ها مناسب نیستند برای جابه جایی این کالاها باید از ماشین های باری که متناسب حمل این تناژ از کالاها است استفاده کرد.
بارهای سنگین و فوق سنگین چه کالاهایی را شامل می شوند؟
قابل ذکر است که حمل کالای سنگین و حمل کالای فوق سنگین را شرکت های باربری معتبر انجام می دهند. این شرکت ها مجهز به انواع ماشین های باری هستند و می توانند بهترین ماشین و کامیون را متناسب با وزن و ابعاد محموله مورد نظر در اختیار شما قرار دهند. شرکت های حمل بار علاوه بر حمل و نقل کالا، دارای بارنامه و بیمه نامه هستند که از مجوزهای ضروری برای حمل و نقل کالا محسوب می شوند. از دیگر خدمات شرکت های حمل و نقل بین المللی می توانیم به حمل محموله های ترافیکی اشاره کنیم. برای حمل و نقل این نوع محموله ها، علاوه بر بارنامه و بیمه نامه باید مجوزهای ترافیکی و در صورت لزوم ماشین های اسکورت را نیز در اختیار داشته باشید. در ادامه برخی از انواع بار سنگین و فوق سنگین را عنوان می کنیم.
- حمل و نقل خانه های از پیش ساخته شده و کانکس
- حمل و نقل ماشین هایی مانند لودر و بلدوزر
- حمل و نقل وسایل آهنی در تناژ بالا
- حمل و نقل دکل های مخابراتی
- حمل و نقل تجهیزات راه و شهر سازی
- حمل و نقل انواع مختلف تانکر
- حمل و منتقل کردن سنگ های معدنی
- حمل و نقل سازه های بزرگ از جنس فلز
کالای ترافیکی چیست؟
به کالاهای سنگین با ابعاد غیر استاندارد (طول، عرض و ارتفاع غیر استاندارد)، کالاهای ترافیکی گفته میشود. شایان ذکر است که برخی کالاها با تنها یک بعد غیر استاندارد، ترافیکی خوانده میشوند.
حمل کالاهای ترافیکی نیز همانند سایر کالاهای سنگین صورت میگیرد تنها با این تفاوت که باید یک سری مدارک و مجوزهای خاصی (مجوزهای ترافیکی) را آماده کرد. لازم است ذکر شود که مجوزهای ترافیکی توسط وزارت راه به شرکتهای باربری معتبر صادر میشوند.
انواع ماشین های حمل کالای سنگین و فوق سنگین
برای حمل و نقل کالاهای سنگین و فوق سنگین از انواع مختلف ماشین های حمل و نقل مناسب کالاهای سنگین استفاده میشود مِن جمله: انواع کمرشکن ها، انواع تریلی ها، بوژی ها و...
· حمل بار با تریلی: برای حمل و جا به جایی از تریلی ها استفاده می شود که انواع مختلفی دارد یکی از این نوع تریلی ها، تریلی 18 چرخ است که برای حمل بار شهری و بین شهری استفاده می شود. انواع تریلی: چادری – بغلدار – کفی
· حمل کالای فوق سنگین و سنگین با کمر شکن: کمر شکن ها ماشین هایی هستند تخصصی، برای حمل کالاهایی با وزن 16 الی 80 تن شهری و بین شهری که برای حمل محموله ترافیکی از این نمونه استفاده می گردد.
انواع کمرشکن:
1. دو محوره: ظرفیت 25 تنی دارند
2. سه محوره: ظرفیت 60 تن را دارند
3. چهار محوره: تحمل بار تا 80 تن را دارند.
· حمل کالای سنگین و فوق سنگین با بوژی
· بزرگترین و غول آسا ترین ماشین های حمل کالاهای سنگین و فوق سنگین بوژی ها هستند که بیشترین حجم بار و تناژ کالاها را جا به جا می کنند. بوژی به سیستم پنوماتیکی بوده و به صورت نرم و روان حرکت می کنند تا کمترین فشار به بار وارد گردد. در این نوع ماشین ها تعداد لاستیک ها بسته به نوع بار کم و زیاد می شود که توازن رعایت شود.
هزینه حمل هوایی کالای سنگین
از نکات مهمی که در هنگام حمل و نقل کالای سنگین و حمل کالای فوق سنگین در روش هوایی باید توجه کرد، عوامل گوناگونی است که تأثیر مستقیم بر هزینه آن دارند. عواملی همچون قیمت ارز، نوع و کیفیت خدمات بار، مسافت بین مبدا و مقصد، نوع آژانس هواپیمایی، وزن بار و… به طور ویژه ای می توانند بر روی هزینه تمام شده این گونه از محموله ها تأثیر داشته باشند.
به طور کلی هزینه کالاهای سنگین و فوق سنگین نسبت به حمل بارهای معمولی بسیار بیشتر است. نا گفته نماند خیلی کم از روش هوایی برای نقل و انتقال این کالاها استفاده می شود و فقط در شرایط خاص این روش را انتخاب می کنند.
بیمه باربری حمل کالاهای سنگین و فوق سنگین
بیمه نامه حمل کالای سنگین و حمل کالای فوق سنگین و ترافیکی، توسط شرکت های باربری معتبر صادر می شود. سقف و هزینه مشخصی برای این بیمه نامه وجود ندارد و با توجه به ارزش مالی بار و طبق اظهار نظر صاحب بار تعیین می شود. از این رو شرکت های باربری کلیه بارهای ارسال شده به وسیله تریلی، کمرشکن و بوژی را از آغاز بارگیری تا زمان تخلیه و تحویل کالا بیمه می کنند تا چنانچه هر گونه خسارتی هنگام حمل و نقل وارد شود، کلیه زیان وارد شده را جبران نمایند.
نکات مهم در حمل بار
ایمنی مهمترین نکته ای است که موقع حمل کالای سنگین و حمل و نقل کالای فوق سنگین باید رعایت کنید. اهمیت ایمنی به قدری است که اگر شرکت های باربری و راننده ان را رعایت نکنند، ممکن است بار آسیب ببیند و سالم به مقصد نرسد. برای رعایت ایمنی هنگام حمل کالای فوق سنگین باید از ماشین های مناسب آن کالا استفاده کرده و از مسیرهای مناسب تردد کرد که در طول مسیر حمل و نقل بار زمینی دچار مشکل نشویم. همچنین برای محموله های فوق سنگین خود باید از راننده های با تجربه استفاده کرد و شرایط جوی را در نظر گرفت که هوا مناسب باشد، رعایت احتیاط هنگام رانندگی در هوای بارانی الزامی است.
چالش های اصلی در حمل و نقل کالاهای سنگین چیست؟
از چالش ها و نکاتی که در هنگام حمل و نقل کالای سنگین و حمل کالای فوق سنگین باید رعایت شود، بحث ایمنی می باشد. این موضوع آن قدر اهمیت دارد که در صورت عدم رعایت شرکت های باربری و راننده امکان دارد به مرسوله آسیب های جبران ناپذیری وارد شود و صاحب آن متحمل خسارت های فراوانی شود.
پس بهتر است برای جا به جایی این گونه کالاها از ماشین های مخصوص استفاده بشود و در مسیرهای درست عملیات نقل و انتقال صورت گیرد. بنابراین استفاده از راننده ای که دارای تجربه کافی است بسیار در سالم رسیدن بار به مقصد تأثیر دارد. همچنین قبل از عملیات بارگیری باید وسایل نقلیه بار بررسی شوند تا در هنگام حمل و نقل مشکلی پیش نیاید. نحوه بسته بندی نیز در حمل این گونه کالاها از اهمیت فراوانی برخوردار است تا در نهایت کالاها بدون مشکل به مقصد برسند.
از چالش های دیگر حمل این کالاها می توان به مواردی مانند برداشتن موانع سر راه، هماهنگی های لازم با پلیس راهور ناجا برای زمان بندی حرکت در جاده ها، هماهنگی با ادارات برق برای جمع آوری کابل های برق، هماهنگی با سازمان راهداری برای جاده سازی در مواقع ضروری و… اشاره کرد.
سخن نهایی
در این مقاله روش حمل هوایی بارهای سنگین را بررسی کردیم. در روش هوایی ایمنی و سرعت در انتقال کالا حرف اول را میزند چرا که نه خبری از ترافیک است و نه خطری کالا را تهدید میکند. حمل و نقل هوایی انواع مختلفی دارد که از هر کدام برای امری ویژه استفاده میشود. به بیان دیگر هر کدام از روشهای حمل هوایی برای کالایی خاص مناسب هستند. در هنگام انتخاب شرکت مناسب برای حمل و نقل هوایی کالای خود باید میزان اعتبار شرکت و نیز مجهز بودن شرکت به وسایل و ماشین آلات مخصوص جهت حمل کالاهایی با تناژ بالا را بررسی کنید. علاوه بر این شرکت حمل و نقل باید بیمه نامه و بارنامه جهت جابجایی و حمل کالاهای سنگین به شما ارائه دهد چنین شرکتی، شرکتی معتبر در حوزه حمل و نقل هوایی کالاهای سنگین شناخته میشود.