منبع یابی کالا (سورسینگ) و خرید کالا از چین، همواره یکی از دغدغه های اصلی بازرگانان ایرانی برای تجارت با این کشور است. خرید از تولیدکننده اصلی و ارتباط با کارخانههای درجهیک چینی بهترین راه برای کم کردن واسطههاست. به همین دلیل و برای حاشیه سود بیشتر، خرید مستقیم و بیواسطه آرزوی هر تاجری است که در حوزه واردات از چین فعالیت میکند. اما خیلی از افراد و شرکت های بازرگانی به دلیل عدم حضور در چین، توانایی برقراری ارتباط با تولیدکنندگان چینی و البته نظارت بر تولید محصول مورد نظر خود را ندارند و همیشه با مشکل پیدا کردن منبع مناسب برای خرید کالا در چین جهت واردات مواجه هستند.
منبع یابی در چین (Sourcing) چیست؟
منبع یابی در چین (سورسینگ) به معنای جستجوی منابع تولید و مراکز خرید به منظور شناسایی کالاها و یا عرضه کنندگان بین المللی چینی جهت دریافت خدمات برتر، کیفیت مناسب و هزینه کمتر است. سورسینگ کالا اولین و اساسیترین گام در تجارت است و نیازمند شرح مشخصات کالا همراه با جزئیات به کارخانهها و مراکز عرضه میباشد.
خرید، سورسینگ کالا و منبع یابی در چین امروزه در کل کشورهای جهان به صورت گسترده رواج پیدا کرده و با توجه به وسعت پهناور، پراکندگی کارخانجات در چین، تنوع قیمتی و کیفیتی امری بسیار پیچیده و دشوار می باشد.
انواع روش های سورسینگ و منبع یابی
برای اجرای موفقیت آمیز منبع یابی، باید درک کاملی از کل استراتژی کسب و کار خود داشته باشید، به عنوان مثال، باید بدانید چه منابعی برای ارائه آن استراتژی و نیروهای بازار و ریسک های خاص مرتبط با اجرای رویکردهای خاص مورد نیاز است. دستیابی به کالاها و خدمات ارزان نباید تنها هدف منبع یابی باشد. در عوض، تیم های تدارکات باید فعالیت های منبع یابی را حول توسعه روابط سودمند متقابل متمرکز کنند. بسته به نیازهای منبع خود و کالاهایی که در تلاش برای به دست آوردن آنها هستید، می توانید مستقیماً با عمده فروشان، تولید کنندگان یا منابعی از توزیع کنندگان کار کنید. انواع روش های منبع یابی عبارتند از:
1- برون سپاری: عملی ترین و ساده ترین مثال، استخدام یک فرد یا شخص حقوقی متخصص در خارج از شرکت برای انجام خدمات یا ایجاد کالاهایی است که به طور سنتی در داخل انجام می شود. این روش معمولا توسط اکثر شرکت ها انتخاب می شود به این دلیل که شخص انجام دهنده سورسینگ در این روش از قابلیت های بالایی برخوردار است و باید تعهدات خود را در برابر کارفرما به درستی انجام دهد تا حقوق خود را دریافت کند.
2- درون سپاری: این نوع منبع یابی شامل واگذاری کار به شخص یا تیمی در درون شرکت می شود. این گزینه استراتژی عالی برای صرفه جویی در هزینه است که امکان نظارت بر روی سطح کیفیت کالاها و خدمات مورد نیاز را فراهم می کند. البته باید تیم داخل شرکت بتواند این فرآیند را به درستی انجام دهد.
3- منبع یابی نزدیک به منبع: این نوع شامل قرار دادن برخی از عملیات منبع یابی در نزدیکی محل فروش محصولات نهایی است.
4- منبع یابی کم هزینه (LCCS): منبع یابی کم هزینه شامل تامین مواد از کشورهایی با هزینه تولید کمتر است. این نوع منبع یابی بر کاهش هزینه های عملیاتی کلی یک سازمان متمرکز است. خرید از چین بکی از روش های مرسوم مورد استفاده برای این روش منبع یابی در اکثر شرکت های جهان است.
5- منبع یابی جهانی: جهان اکنون به یک بازار بزرگ تجاری تبدیل شده است. خرید کالاها و خدمات از بازارهای بین المللی در سراسر مرزهای ژئوپلیتیکی به یک فرآیند آسان تبدیل شده است. این روش مزایای بسیاری دارد و سازمان شما را در معرض بازارهای مختلف قرار می دهد. همچنین میتوانید به طیف جدیدی از مهارتها و منابعی دسترسی داشته باشید که ممکن است در کشور شما به آسانی در دسترس نباشند.
6- پیمانکاری: این ترتیب شامل قراردادی بین یک کارفرما و یک پیمانکار برای انجام بخشی از کار است که آن نیز بخشی از یک پروژه بزرگتر است.
همانطور که می بینید، انواع مختلفی از منبع یابی وجود دارد و چندین مورد نادر تر نیز وجود دارند که در این لیست به آنها اشاره نشد. گزینه های مختلف به این معنی است که مدیریت این روابط به طور قابل توجهی متفاوت است.
اهمیت سورسینگ برای کسب و کارها
یکی از دلایلی که باعث میشود فرآیند تأمین منابع دارای اهمیت زیادی باشد این است که اجازه میدهد مجموعه شما به زنجیره تأمین پایدار کالا و خدمات متصل باشد و در نهایت انبارهای مجموعه شما همیشه پر بوده و در نهایت بتوانید رضایت دائمی مشتری را جلب کنید. دیگر دلایلی که باعث اهمیت بیشتر این مفهوم میشود عبارتند از:
مدیریت هزینه: در واقع فرآیند سورسینگ نه تنها به نفع تأمین کنندگان است بلکه به نفع خریداران هم خواهد بود. زیرا خریداران میتوانند برای پیدا کردن کمترین قیمت تحقیقات خود را انجام دهند و از سمت دیگر تأمین کنندگان برای جلب رضایت مشتری باید قیمت خود را پایین نگه دارند. این امر بازار را رقابتیتر میکند و در نهایت باعث مدیریت هزینه در یک مجموعه خواهد شد. در نهایت هم کالاها با قیمت مناسبتری به دست مصرفکنندگان نهایی خواهند رسید.
ثبات بیشتر: در واقع زمانی که طی فرآیند سورسینگ منابع مناسبی برای محصول مدنظر شما پیدا شود، خریدار به دنبال حفظ این زنجیره و تأمینکننده به دنبال از دست ندادن مشتری است که در نهایت به حفظ سلامت این زنجیره و ثبات منجر خواهد شد. ثبات در این زنجیره کیفیت و کارایی را تا حد زیادی بالا خواهد برد و مشکلات در این رابطه تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا خواهد کرد.
مدیریت بهتر ریسک: انجام مذاکرات، عقد قرارداد و ایجاد اعتماد بین تأمینکننده و خریدار در فرآیند سورسینگ باعث میشود تا ریسک احتمالی در معاملات به کمترین میزان خود برسد. وقتی که هر دو طرف یعنی خریدار و تأمین کننده بدانند که رابطه مالی آنها به هم وابسته است باعث میشود صادقانه وارد مذاکره و معامله خواهند شد. به طور مثال طرفین میتوانند در جریان مذاکرات راه حل برای منتقل کردن نقدینگی و نحوه ارسال کالا انجام میشود و این کار نگرانیها و ریسک را از بین خواهد برد.
سورسینگ کالا در چین را از چگونه و از کجا شروع کنیم؟
تعیین نیازها و اهداف: ابتدا باید نیازها و اهداف خود را در خصوص کالاهایی که قصد واردات آنها را دارید مشخص کنید. تعیین کیفیت، مقدار، قیمت و زمان تحویل کالا از مواردی است که باید در نظر گرفته شود.
بررسی بازار چین: پیش از هر اقدامی، باید با بازار چین و تولیدکنندگان مرتبط آشنا شوید. برای این کار میتوانید با جستجوی آنلاین در سایت های چینی، مطالعه گزارشات و تحقیقات بازار و مشاوره با کارشناسان روه تجاری ققنوس شروع کنید.
شرکت در نمایشگاهها و بازارهای تجاری: یکی از روشهای موثر برای آشنایی با تولیدکنندگان و محصولات چینی، شرکت در نمایشگاههای تجاری و بازارهای عمده است؛ چرا که این رویدادها فرصت خوبی را برای برقراری ارتباط با تولیدکنندگان و بررسی کیفیت کالاها فراهم میکنند.
برقراری ارتباط با تامینکنندگان چینی: پس از شناسایی تولیدکنندگان مورد نظر، باید با آنها ارتباط برقرار کرده و اطلاعاتی همچون قیمت، شرایط پرداخت، زمان تحویل و ضمانتنامهها را جمعآوری کنید. در این مرحله میتوانید از خدمات مشاورهای و دفاتر تجاری کشور خود در چین بهرهبرداری کنید. البته میتوانید تمامی این امور را به نمایندگان ما در چین بسپارید تا با مذاکره حرفه ای با تامین کننده و بررسی شرایط موجود، بهترین تجربه را برای شما عزیزان رقم بزنیم.
انتخاب تامینکننده مناسب: با توجه به اطلاعات جمعآوری شده، تامینکنندهای که بهترین توافقنامهها و شرایط را ارائه میدهد، انتخاب کنید. در نظر داشته باشید که کیفیت کالا، قیمت، شرایط پرداخت و سابقهی تولیدکننده از جمله موارد مهمی هستند که حتما باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
بررسی قوانین و مقررات گمرکی: قبل از واردات کالا از چین، باید با قوانین و مقررات گمرکی ایران و چین به خوبی آشنا شوید. این موضوع شامل مالیاتها، تعرفهها، مجوزها و مقررات استاندارد میشود. بخش مهمی از فرایند واردات کالا به شناخت قوانین و دستورالعمل های گمرکی اختصاص دارد؛ بنابراین فراموش نکنید که هرگونه اشتباهی در این زمینه میتواند خساراتی هم به همراه داشته باشد.
انجام مذاکرات و امضاء قرارداد نهایی: پس از تصمیمگیری نهایی، با تامینکننده مذاکره کرده و قراردادی را امضاء کنید که شرایط و توافقات را به طور رسمی ثبت کند. در این مرحله ممکن است نیاز به استفاده از خدمات مترجم و مشاور حقوقی داشته باشید. مترجم چینی ما در این کشور، این شرایط را برای شما فراهم خواهد کرد تا به خوبی با فروشندگان چینی مذاکره و قرارداد خود را نهایی کنید.
ارسال بار از چین و ترخیص کالا از گمرکات: پس از امضاء قرارداد، باید با شرکتهای حملونقل بینالمللی تماس بگیرید تا کالاها را به کشور مقصد ارسال کنند. همچنین باید با ورد کالا به گمرک کشور، نسبت به ترخیص کالا طبق قوانین گمرکی اقدام نمایید تا بتوانید در آخرین مرحله، محموله های وارداتی خود را تحویل بگیرید.