ترخیص کالا

ترخیص کالا و مشاوره گمرکی

ترخیص کالا

ترخیص کالا و مشاوره گمرکی

ارزش گمرکی

ارزش گمرکی چیست؟

هر یک از افراد یا گروه هایی که در حوزه ترخیص کالا در گمرک فعالیت دارند، حتما یک بار اصطلاح ارزش گمرکی را شنیده اند، این واژه در دنیای اقتصادی و صنعتی امروزی رنگ و بوی متفاوتی را به خود گرفته است، در واقع این ارزش شامل تمامی کالاهایی که در گمرک یک کشور قرار دارند، می‌شود و بر اساس قوانین کشوری عزیزمان ایران، بر اساس معیارهای گوناگون تعیین می‌شود.

در واقع ارزش گمرکی کالا در برگیرنده هزینه های مختلف اعم از: هزینه های حمل و نقل، هزینه بیمه، هزینه های مرتبط با افتتاح حساب به صورت وکالتی و حتی شامل موارد جزئی تر مثل بسته بندی های گوناگون می‌شود، بهای گمرکی برای تمامی تجار و بازرگانان در سراسر کشور از اهمیت والایی برخوردار می‌باشد و همیشه قبل از اقدام جهت خرید کالای وارداتی این نکته نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد و در حال حاضر این بها توسط یک کد چهار رقمی در اختیار فرد قرار می‌گیرد و این کد چهار رقمی حاوی اطلاعات مرتبط با ارزش گمرکی کالا می‌باشد و شما با بررسی آن می‌توانید به این اطلاعات مهم دست پیدا کنید، همچنین در کشور عزیزمان ایران قوانین مختلفی جهت بررسی و تعیین ارزش گمرکی کالا تعیین شده است، ارزش گمرکی کالا بر اساس قوانین کشوری تماما باید توسط صاحب کالا پرداخت شود و این مسئله در این حوزه به یک اصل تبدیل شده است.

هدف از ارزش گذاری کالاهای وارداتی:

  • مشخص شدن مبلغ دقیق حقوق ورودی و عوارض گمرکی
  • بر آورده کردن تعهدات ارزی صاحب کالا در ازای ارزش محموله وارداتی
  • اطمینان یافتن بانک از این مسئله که تمامی تسهیلات ارزی که به فرد ارائه شده است در راستای واردات کالا مصرف شده
  • واردات در برابر صادرات به میزان ارزش محموله وارداتی
  • جلوگیری از مشکلات اقتصادی در بازار همچون گران فروشی
  • جلوگیری از مفاسد اقتصادی همچونه پول شویی
  • به دست آوردن آمارهای دقیق و درست از میزان درآمد کشور از روند واردات کالا
  • جلوگیری از بیش اظهاری و یا کم اظهاری کالا در روند ترخیص محموله تجاری وارداتی از کشور
  • و ….

 

ارزش گمرکی کالای وارداتی در همه موارد عبارت است از :

ارزش بهای خرید کالا در مبدأ به علاوه مبلغ پرداختی بابت بیمه و حمل و نقل (سیف) و دیگر هزینه‌هایی که تا ورود به اولین دفتر گمرکی ، به کالا مذکور تعلق میگیرد. این امر از روی سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا معین شده و مطابق با برابری نرخ ارز اعلام شده توسط بانک مرکزی در روز ، اظهار میشود.

تبصره ۱ ـ در تعیین ارزش گمرکی موارد ذیل ، در صورت پرداخت افزوده می گردند:

  • الف ـ حقوق مالکیت معنوی
  • ب ـ هزینه‌های طراحی و مهندسی در سایر کشورها
  • پ ـ ظروف و محفظه‌ها
  • ت ـ مواد، قطعات و تجهیزات به‌کار رفته در تولید کالای وارده و تأمین ‌شده توسط خریدار
  • ث ـ هر بخش از درآمد و سود فروش مجدد و درآمد و سود واگذاری تعلق‌گرفته به فروشنده به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم

تبصره ۲ ـ چنانچه ارزش گمرکی کالای ورودی از قیمت مندرج در اسناد ارائه شده متمایز گردد، شامل هزینه‌ها یا موارد زیر نمیگردد:

  • الف ـ هزینه ساختن، نصب کردن، سوار کردن، نگهداری یا کمک فنی در مورد کالاهایی مانند دستگاه‌ ها، ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی پس از ورود کالا.
  • ب ـ هزینه حمل ‌و نقل پس از ورود.
  • پ ـ هزینه سود متداول ناشی از تأمین مالی خرید کالای وارده توسط فروشنده یا شخص ثالث
  • ت ـ هزینه اقدامات خریدار خارج ازشرایط انجام معامله، مانند فعالیتهای بازاریابی برای محصول
  • ث ـ حق تکثیر و تولید داخلی کالای وارد شده
  • ج ـ ارزش یا هزینه اطلاعات و دستورالعملهای ضبط شده در نرم‌افزار یا روی حاملین اطلاعات مانند دیسکت، لوح فشرده و مشابه آن برای استفاده در رایانه؛ در این موارد ارزش حامل خام محاسبه می گردد.

تبصره ـ «اطلاعات و دستورالعملها» شامل ضبط‌های صدایی، سینمایی، ویدئویی، نرم‌افزارهای تجاری و همچنین «حاملین اطلاعات» شامل مدارهای مجتمع، نیمه هادیها و وسایل مشابه از این حکم مستثنی می باشد.

ماده ۱۵ ـ هرگاه از طرف صاحب کالا سیاهه خرید به گمرک تسلیم نشده باشد یا ارزش مندرج در اسناد تسلیمی صاحب کالا به استناد دلایل و مدارک قابل قبول مورد پذیرش گمرک نیست، ارزش کالا برمبنای یکی از روشهای ذیل تعیین میگردد:

  • الف ـ سوابق ترخیص کالای مثل همزمان از همان کشور مبدأ
  • ب ـ سوابق ترخیص کالای مشابه همزمان از همان کشور مبدأ
  • پ ـ قیمت فروش همان کالا در بازار داخلی پس از تعدیل‌های لازم
  • ت ـ ارزش محاسباتی برمبناء عوامل متشکله
  • ث ـ ارزش ‌گذاری کالا برمبناء مدارک و اطلاعات موجود و با انعطاف در به‌ کارگیری روشهای فوق‌الذکر

تبصره ـ رعایت تقدم و تأخر در به‌کارگیری روشهای فوق الزامی میباشد و فقط در صورت درخواست واردکننده، ترتیب کاربرد روش‌های سوم و چهارم قابل جابه ‌جایی میباشد. شرایط و مقررات اجرای این ماده در آیین‌نامه اجرایی این قانون تعیین می گردد.

روش های تعیین ارزش و تعرفه کالا

همانطور که گفته شد تعیین ارزش و تعرفه کالا از جمله اقدامات مهم و ضروری در انجام تجارت های بین المللی در حوزه واردات کالا می باشد که در صورت عدم توجه به آن می تواند با افزایش هزینه های شما زیان های مالی زیادی را نیز برایتان به همراه داشته باشد؛ بنابراین لازم است که پیش از هر گونه اقدام در زمینه واردات کالا به تعیین ارزش و تعرفه کالا وارداتی خود پرداخته و با نهایت دقت این فرآیند را به انجام برسانید.

ارزش کالاها هواره به عوامل مختلفی مانند کیفیت، کشور محل ساخت و تولید، هزینه های حمل و نقل از کشور مبدا تا کشور مقصد، هزینه های بیمه و باربری و بستگی دارد که تمام این عوامل را می توان با توجه به فاکتورهای صاحب کالا یا سیاهه خرید کالا بررسی نمود و هزینه های دقیق را برآورد کرد.

برای تعیین ارزش و تعرفه کالا به طور کلی سه روش وجود دارد که تجار و بازرگانان براساس نیاز خود می توانند یکی از این سه روش را انتخاب نموده و به تعیین ارزش و تعرفه کالا وارداتی خود بپردازند:

۱- تعیین ارزش و تعرفه کالا براساس فاکتور صاحب کالا

در این روش براساس هزینه های ثبت شده در فاکتور صاحب کالا به تعیین ارزش و تعرفه کالا می پردازند، چرا که تمام هزینه های پرداخت شده اعم از خرید کالا در کشور مبدا تا هزینه های پرداختی برای حمل و نقل ایمن آن تا اولین اداره گمرک کشور مقصد در این فاکتورها ثبت می شوند و لذا به راحتی می توان ارزش کالاها را با توجه به این اسناد و مدارک محاسبه نمود.

۲- تعیین ارزش و تعرفه کالا به وسیله ی سامانه TSC و سوابق ارزشی

 TSC که به کد شناسه کالا معروف می باشد یک کد چهار رقمی است که عموما براساس مشخصات فنی، فیزیکی، شیمیایی و مدل کالاها تعیین می گردد و به وسیله این کد به راحتی می توان ارزش کالاهای مختلف را به راحتی بررسی یا محاسبه نمود.

سامانه TSC یک سایت اینترنتی به نشانی tsc.irica.co می باشد که حاوی یک بانک اطلاعاتی کامل از ارزش کالاهای تولیدی و بازرگانی بوده و توسط اداره گمرک کشور راه اندازی شده است. تجار و بازرگانان با مراجعه به این سامانه می توانند به راحتی ارزش کالاهای مختلف را بررسی نمایند، چرا که ارزش و تعرفه کالاهای مختلف در این سامانه از پیش تعیین شده اند و به صورت کاملا طبقه بندی شده قابل دسترسی کاربران می باشند.

۳- تعیین ارزش و تعرفه کالا با ایجاد تقاضای کتبی در اداره گمرک

آخرین روش برای محاسبه یا تعیین ارزش کالا مراجعه به اداره گمرک کشور و تقاضای کتبی برای تعیین تعرفه و ارزش کالاهای وارداتی می باشد. در این حالت اداره به کمک اداره گمرک ارزش کالاها با توجه به حقوق گمرکی، سود بازرگانی و شرایط ورودی کالاهای خریده شده توسط واردکنندگان تعیین می شوند.

 

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد