ترخیص کار کیست؟
ترخیص کار یا حق العملکار گمرک در واقع شخصیتی حقیقی یا حقوقی است. که از سوی صاحب کالا برای انجام پروسه ترخیص کالای وارداتی از گمرک وکالت می گیرد. به نوعی ترخیص کار گمرک در زمینه ترخیص کالاهای وارداتی، حکم وکیل صاحب کالا را خواهد داشت.
طبق تعریف بالا می توان گفت که یک ترخیص کار وظیفه ترخیص کالاهای وارداتی از گمرک را برعهده دارد. اما به منظور انجام پروسه ترخیص از سوی ترخیص کار، بایستی برخی الزامات قانونی و اسناد و مدارک فراهم باشند تا بتوان کالای موردنظر را به صورت اصولی و قانونی از گمرک ترخیص نمود.
همچنین ضمن نیاز به مدارک معتبر در زمینه اثبات ترخیص کار بودن فرد در قبال کالاهای وارداتی صاحب کالا، نیاز است که فرد ترخیص کار، دارای دانش و تجربه کافی نیز باشد. تا به خوبی از عهده ترخیص کالا، در مدتی زمانی کوتاه و با کمترین هزینه برآید.
مراحل دریافت پروانه ترخیص کاری
قدم اول برای دریافت پروانه، ارائه درخواست کتبی به گمرک است که ثابت میکند فرد در هیچ فعالیت کیفری و قاچاق کالا دست نداشته است. پس از آن متقاضی باید اظهارات خود را بنویسد و بعد از تکمیل فرم آن را امضا نموده به دفتر اسناد تحویل دهد و برای صدور تاییدیه صبر کند.
اگر این فرد بخواهد که در گمرک فعالیت داشته باشید باید در اظهارنامه خود، نوع فعالیت در تمامی بخش ها و ارتباط با سازمان های مربوطه را ذکر کند. پس از انجام مراحل فوق و دریافت تاییدیه از سازمان های ذی ربط شخص میتواند پروانه ترخیص کاری خود را دریافت و شروع به کار کند. همچنین در شرکت های تجاری استخدام گردد و نماینده صاحبان کالا باشد.
تاجران بسیاری هرساله در گمرک های سراسر کشور در حال صادرات و واردات کالا هستند که برای سودآوری شخصی و رفع تقاضاهای جامعه بسیار مفید است. بنابراین بازرگانان برای افزایش سرعت در مراحل، ترخیص کار استخدام میکنند تا محمولهها زمان کمتری در انبارها باقی بمانند و سریع آزاد شوند.
ویژگی های یک ترخیص کار گمرک معتبر
یک ترخیص کار گمرک باید از نظر اخلاقی فردی امانتدار، صادق و قابل اعتماد باشد، چرا که ارزش کالاهای وارداتی در اغلب موارد بسیار بالا بوده و برای آنکه صاحب کالا یا واردکننده کالا بتواند با خیالی آسوده به ترخیص کار وکالت بدهد، لازم است که قبل از هرچیز بتواند به وی اعتماد کند. بر همین اساس لازم است بگوییم که تجار به مرور زمان و کار با ترخیص کاران مختلف می توانند به راحتی ترخیص کاران امانتدار را شناسایی نمایند و فعالیت های خود را به آن ها بسپارند.
در کنار ویژگی های اخلاقی یک حق العملکار گمرک باید دارای کارت حق العملکاری باشد تا بتواند فعالیت خود را قانونی و مورد تایید مراجع مربوطه نشان دهد. بر همین اساس یک ترخیص کار گمرک معتبر پیش از هر اقدامی باید به سازمان های مربوطه مراجعه نموده و در زمینه دریافت کارت حق العملکاری خود اقدامات لازم را به انجام رساند.
از دیگر ویژگی های یک ترخیص کار گمرک معتبر می توان به سن و مدارک تحصیلی وی اشاره کرد. یک ترخیص کار باید بالای 25 سال سن داشته و همچنین دارای حداقل مدرک کاردانی امور گمرکی یا مدرک کارشناسی سایر رشته ها باشد. علاوه بر مدارکی که نام بردیم یک ترخیص کار معتبر باید فاقد سوء پیشینه یا سابقه های کیفری و قاچاق نیز باشد.
یک نکته مهم در زمینه اعتبار کارت حق العملکاری اینکه این کارت ها اعتباری به مدت یک سال دارند؛ اما در صورت تمایل تا چهار مرتبه قابل تمدید می باشند، یعنی اگر ترخیص کار گمرک مرتکب خطایی نشود، می تواند با کارت خود به مدت پنج سال فعالیت کند؛ اما توجه کنید که پس از طی این دوره باید برای اخذ مجدد پروانه حق العملکاری اقدام نماید.
وظایف ترخیص کار گمرک
وظیفه ترخیص کار گمرک به طور کلی انجام اموری است که برای ترخیص کالا از گمرک باید انجام شود. ترخیص کالا شاید به ظاهر ساده باشد وشما تصور کنید که با طی کردن یک سری مراحل روتین می توانید براحتی کالای خود را از گمرک ترخیص کنید. اما به واقع این طور نیست. یک ترخیصکار ماهر با آشنایی کامل با تعرفه های گمرک، آشنایی کامل با نرخ عوارض انواع کالای وارداتی و همچنین تسلط به قوانین صادرات و واردات کالا می تواند کالای شما را در زمان مناسب و با گمترین هزینه از گمرک خارج کند.اما به طور کلی ترخیص کار گمرک وظایف زیر را دارد:
تهیه و آماده ساری کلیه مدارک لازم برای ارائه به گمرک ( این مدارک شامل اطلاعات کشور مبدا و مقصد ، هرینه های پرداختی، مجوز ها و ... می باشد)
ارائه مشاوره های مورد نیاز به کارفرما در زمینه تعرفه های گمرگی و تعیین ارزش کالاهای صادراتی و وارداتی
کسب اطلاعات کامل در زیمنه بخشنامه ها و قوانینی که برای ترخیص کالای مورد نظر
حضور دائم در گمرک برای پیگیری روند ترخیص کالا
انواع روشهای ترخیص کالا توسط ترخیص کار گمرک
شخص ترخیص کار یا شرکتهای ترخیص کالا از گمرک به طور کلی با توجه به مذاکره با صاحب کالا دو نوع فرایند ترخیص را انجام میدهند؛ این دو روش به شرح زیر است:
انتخاب روش کارمزدی توسط اشخاصی امکان پذیر است که شرایطی را دارا باشند و سپس قرارداد را با ترخیص کار مورد نظر بسته و اقدام به ترخیص کالا خود کنند. این شرایط عبارتاند از:
در این صورت صاحب کالا موظف است یک شخص ترخیص کار یا یک شرکت ترخیص کار را یافته، کل کالای خود را اظهار کند. میزان کارمزد بین ترخیص کار و صاحب کالا بهصورت توافقی تعیین میشود.
در این روش همه هزینه های جاری توسط صاحب کالا پرداخت می شود که این هزینه ها شامل موارد زیر می شوند:
زمانی که صاحب کالا شرکتی را به عنوان پیمانکار برمیگزیند و کل فرایند کار ترخیص خود را برعهده شرکت ترخیص کالا به عنوان پیمانکار قرار میدهد.
شرکت ترخیص کار، خود دارای کارت بازرگانی است و حتی گاهی اوقات بسته به شرایط در فرایند خرید نیز دخیل است. در این روش، کار به این صورت است که صاحب کالا پکینک کالا را به شرکت پیمانکار تحویل میدهد. شرکت نیز پس از برآورد، هزینه را اعلام مینماید. در این صورت صاحب کالا صرفاً کار خرید و حمل تا یکی از بنادر را انجام میدهد و مابقی مراحل از بندر تا انبار، با شرکت ترخیص کار است.
تمامی این هزینهها بر عهده شرکت ترخیص کار است که شامل موارد زیر میشود:
کدام شیوه ترخیص به نفع صاحب کالاست ؟
شیوه دوم یعنی ترخیص فیکس پیشنهاد ماست که در ادامه به چرایی آن می پردازیم؛ در صورتی که شرکت ترخیص کار معتبر باشد و قراردادی با مفاد درست بین صاحب کالا و شرکت پیمانکار بسته شده باشد، شرکت ترخیص کار در همان ابتدا اقدام به اخذ مجوز ثبت سفارش خواهد کرد. با توجه به تعهد فی ما بین و اخذ مجوز ثبت سفارش قبل از حرکت محموله، موارد زیر برعهده ترخیص کار است:
- بالا و پایین شدن قیمت ها
- تاخیرها
- دموراژ کشتی و …
- به همین دلیل انتخاب این نوع ترخیص کار بیشتر پیشنهاد می شود و با کمترین چالش و ریسک مالی همراه خواهد بود.
هزینه ترخیص کار گمرک برای ترخیص انواع کالا چه میزان است؟
شرکت ترخیص طبق دادهها ابتدا مأخذ کالا را درمیآورد.
(نام دیگر مأخذ حقوق ورودی میباشد: ماخذ حقوق ورودی به میزان درصدی از کل ارزش فاکتور میگویند که با توجه به مقدار تعیین شده توسط وزارت صمت در ابتدای هر سال به روز میشود. این هزینه به عنوان گمرکی باید از طریق صاحب کالا پرداخت شود).
سپس ارزش کالای مد نظر را در سامانهی TSC به دست میآوریم. کار این سامانه ارزش گذاری روی کالاها میباشد. سپس مشخص میکنیم که پکینگ مشتری ما با حجم ۴۰CBM و ۱۵ هزار کیلو وزن به همراه فاکتور دارای چه هزینههایی میباشد؟
بعد از بررسی این موارد میتوانیم قیمت نهایی را به مشتری اعلام نماییم. اگر مشتری به ما تأیید داد میتوانیم استارت بزنیم.