داستان واردات قهوه به ایران تاریخی به بلندای چندین سال دارد. قهوه به عنوان محصولی استراتژیک که در سبد واردات کالاهای پرمصرف ایران شناخته می شود.
قهوه یکی از نوشیدنیهای پر طرفدار در سراسر جهان محسوب میشود که امروزه نقش مهمی در اقتصاد کشورهای صادر کننده ایفا میکند. به طوری که برخی کشورها از جمله برزیل، درامد بالایی از صادرات این کالای لوکس کسب میکنند. همچنین تجارت بزرگی برای کشورهای وارد کننده نیز به شمار میرود. در ادامه به بحث درمورد واردات قهوه در ایران خواهیم پرداخت.
بر اساس آمار، 70 کشور در جهان قادر به کشت قهوه هستند. در این میان، 5 کشور بیشترین میزان صادرات قهوه به سراسر جهان را دارند. دانه عربیکا و روبوستا از مهمترین نوع قهوه در صادرات قهوه محسوب میشوند.
قوانین مربوط به واردات و ترخیص قهوه از گمرک
چند نکته مهم در مبحث قوانین واردات انواع قهوه به کشور از سمت اداره گمرک وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
· تمام مراحل فرآوری و آمادهسازی دانههای قهوه باید در کشور مبدا (صادرکننده) انجام شده باشد.
· کشور مبدا باید اقدام به انجام آزمایشها به جهت تایید سلامت و تازگی دانههای قهوه نماید.
· اداره استاندارد وزنهای مشخصی جهت بستههای حاوی قهوه مشخص کرده است که باید بستهبندی این محصولات در مبدا مطابق با این استانداردها صورت بگیرد.
· کانتینرهای مخصوصی وجود دارند که جهت حمل و جابهجایی دانههای قهوه و نسکافه طراحیشده و مناسب میباشند؛ بنابراین حمل این محمولههای وارداتی باید توسط اینگونه کانتینرها صورت بگیرد.
· روی بسته بندی دانههای قهوه وارداتی باید اطلاعات درمورد ویژگیهای کمی و کیفی این محصول درج شوند.
مراحل واردات قهوه
1. در مرحله اول باید حتما یک کشور صادر کننده قهوه را انتخاب نماید. و به مذاکره با آن ها بپردازید و فرد وارد کنند باید حتما تمامی اطلاعات لازم برای واردات محصول مورد نظر خود را بداند تا یک محصول با کیفیت را انتخاب نماید.
2. در مرحله بعدی باید حتما کیفیت قهوه را بسنجد و مطمعن شود که کالای با کیفیتی را خریداری می کند.
3. بعد از مطمئن شدن از کیفیت محصول نوبت به گفتگو درباره قیمت و نحوه واردات آن می رسد. که در این مرحله باید تمامی موارد مد نظر خود را ذکر کند و از فروشنده در خواست تخفیف کند.
4. در این مرحله نوبت به ثبت سفارش و پرداخت هزینه و پروفرما می رسد که باید سفارش خود را ثبت نمایند و هزینه آن را بپردازند و نحوه ی وارد شدن قهوه به گمرک را هم مشخص نمایند.
5. بعد از رسیدن محصول به گمرک نوبت به ترخیص این محصول می رسد که آن هم نیاز به مدارکی دارد که باید حتما آن ها را تهیه نماید.
6. برای ترخیص قهوه از گمرک باید مجوزهای سازمان بهداشت، سازممان حفظ نباتات، ضمانت نامه بانکی فاکتور حمل و نقل اظهارنامه گمرکی و…. را داشته باشید. روی کیسه این محصولات باید حتما اطلاعاتی مانند کشور صادر کننده و شماره صادراتی حتما نوشته شود.
واردات قهوه از چه کشورهایی امکانپذیر است؟
قهوه به عنوان یک نوشیدنی خوشمزه و پرطرفدار بعد از نفت و یک کالای استراتژیک، دومین تجارت بزرگ در جهان محسوب می شود و براساس کشور ارسال کننده، تعرفه متفاوتی دارد.
واردات دانه قهوه به کشور یکی از مبادلات پر رونق است. می توان گفت دانه قهوه یکی از کالاهای لوکس محسوب می شود. برای واردات کالا مورد نظر باید مجوزهای لازم را از وزارت بهداشت اخذ نمایید. کشورهای بزرگ تولید کننده دانه قهوه شامل :
· اندونزی
· کلمببیا
· هند
· اتیوپی
· مکزیک
· امارات
· هندوراس
در بین این کشورها بیشترین واردات دانه قهوه از امارات با بیش از 666 تن قهوه نیمی از بازار قهوه وارداتی به ایران را در دست دارد. بعد از امارات کشورهای مانند ایتالیا و ترکیه و اندونزی توانستند با صادرات 300 تن قهوه از بزرگ ترین صادر کنندگان قهوه به ایران باشند.
امروزه انواعی از دانه قهوه از برخی از کشورهای مانند چین، ترکیه و امارات به کشور ما وارد می شود.
مدارک مورد نیاز برای ترخیص قهوه از گمرک
برای همه محصولات، به ویژه برای مواد غذایی، الزامات اساسی وجود دارد که باید قبل از خروج اقلام از بندر خارجی رعایت شود.
نه تنها مدارک همیشگی ترخیص کالا برای ترخیص قهوه باید استفاده شود بلکه باید مدارک زیر نیز تهیه کنید:
· مجوز سازمان حفظ نباتات
· مجوز سازمان بهداشت
· فاکتور حمل و نقل
· اظهارنامه گمرکی
· ضمانت نامه بانکی
نحوه محاسبه تعرفه گمرکی واردات قهوه
عوامل مختلفی در تعرفه گمرکی واردات قهوه دخیل هستند که از جمله آنها میتوان به کافئین موجود در قهوه، نحوه بسته بندی، عمده فروشی یا خرده فروشی آن و … اشاره کرد که تمام این موارد در کتاب مقررات واردات و صادرات کالا مورد بررسی قرار داده شده تا اطلاعات دقیقی در اختیار شما قرار بگیرد.
هزینه واردات قهوه به ایران تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد. این عوامل شامل مواردی نظیر میزان کافئین موجود در قهوه (قهوه بو نداده یا بو داده)، قهوه دانه یا چپدر شده، نحوه و وزن بستهبندی، فروش عمده یا خرده و… است. تمامی این جزئیات و موارد در کتابچه مقررات واردات و صادرات به طور دقیق بررسی شدهاند تا شما به اطلاعات دقیقی دست یابید.
مشکلات واردات قهوه برای بازرگانان
قهوه و مشتقات آن بهعنوان نوشیدنیهای گرامی در ایران شناخته میشوند و محبوبیت گستردهای دارند. قابل ذکر است که این محصول دارای وجه تمایز وارداتی است. زادگاه قهوه، برزیل، به عنوان یک تامین کننده پرکار از بهترین گونه های جهان، در مرکز توجه قرار دارد و به ایران و فراتر از آن صادر می کند.
برای کارآفرینان فهیمی که نگران پیچیدگیهای فرآیند واردات و ترخیص کالا از گمرک هستند، به ویژه نگران کاهش بالقوه کیفیت در طول این دوره، توصیه محتاطانهای ظاهر میشود: واردات قهوه را به شکل دانه انتخاب کنید. این انتخاب استراتژیک با ماندگاری طولانی لوبیا مطابقت دارد و از نوع پودری آن پیشی می گیرد.
در بازار داخلی، مجموعهای از دانههای قهوه بهراحتی در دسترس است که بهطور برجسته هر دو نوع روبوستا و عربیکا را نشان میدهند. قهوه روبوستا که از قاره آفریقا سرچشمه می گیرد، دارای طعمی کاملاً تلخ است که با محتوای کافئین بالا مشخص می شود.
در مقابل، قهوه عربیکا، که در آمریکای جنوبی کشت می شود، استانداردهای کیفیت قابل توجهی را کسب می کند. این نوع نفیس سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص داده است.
به طور خلاصه، این روایت بر جذابیت گسترده قهوه در داخل ایران و هویت آن به عنوان یک گنج وارداتی تاکید می کند. همچنین بر خرد انتخاب واردات دانه قهوه برای کاهش نگرانی ها در مورد حفظ کیفیت در طی فرآیندهای گمرکی تأکید می کند.
تجارت قهوه از سود خوبی برخوردار می باشد. ارزش واردات قهوه به کشور رقمی میلیون دلاری است. قهوه های گرانی مانند قهوۀ رومانی و ایتالیا نیز به کشور وارد می شوند. همچنین واردات قهوه حقوق گمرکی و سود بازرگانی بالایی دارد.